Фото: Соколац-срце Романије

Његова светост патријарх српски господин Иринеј 20. и 21.децембра 2014.године боравио је у посјети Митрополији дабробосанској, у оквиру које је између осталог уручио орден Светог краља Милутина његовом високом преосвештенству митрополиту дабробосанском господину Николају.

„Господ чује наше молитве гдје год да се молимо, али му је најмилије и за наше душе је најкорисније када се молимо у светим храмовима. Заједничка молитва у дому божијем, који је и дом свих нас, има велику моћ“, поручио је његова светост патријарх српски госодин Иринеј у бесједи, након свете архијерејске литургије у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Фото: Соколац-срце Романије

Страдање српског народа није од јуче и неће се са нама завршити“, поручио је његова светост патријарх Иринеј и додао;

„То је наша судбина. Али треба знати зашто страдамо. Да не страдамо због нечасти, због онога што није Богу мило. Ако страдамо за веру, за цркву своју, за истину Божију, благо нама то страдање није узалуд“.

Његова светост патријарх српски госодин Иринеј поручио је да су сви људи, без обзира на вјеру, нацију и боју коже, дјеца божија.

Фото: Соколац-срце Романије

„Сви носимо лик божији и у сваком говјеку морамо поштовати и љубити тај лик. Не само наше ближње, наше сроднике, него сваког човјека па чак и непријатеља. Бог је нама Хришћанима дао ту снагу и ту моћ да можемо да љубимо, по угледу на Господа и спаситеља нашег, сваког човјека и да се својом љубављу боримо против зла које је присутно и у нама и у целом свету“.

Након свете архијерејске литургије, коју је служио његова светост патријарх српски господин Иринеј, уз саслужење епископа захумско херцеговачког Григорија, банатског Никанора, сремског Василија и бихаћко-петровачког Атанасија, његовом пеосвештенству митроплиту дабробосанском Николају уручен је Орден Светог краља Милутина, којим га је одликовао Свети архијерејски синод Српске православне цркве у знак захвалности за све што је учинио за 40 година архипастирског рада на пољу црквене мисије и просвете као и на пољу градитељства и обнове светиња и богословских установа.

Фото: Соколац-срце Романије

Посјета српског патријарха и орден митрополиту значајни су и за вјерујући народ Сокоца.

„Ово је велики дан за нас, а посебно за нашег митрополита господина Николаја. Нама је част и задовољство што имамо срећу да живимо са њим и уз њега. Захвални смо му за све што је учинио за Српску православну цркву, за Републику Српску, за БиХ, а посебно за нашу Романију и Соколац“, изјавио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Његова светост партијарх српски госпоин Иринеј служио је и парастос у цркви Свете Петке на војничком гробљу на Сокоцу. Поручио је да никада не смијемо заборавити оне који су дали живот за слободу и који су због свог несебичног дјела нашли вјечни мир поред кнеза Лазара и осталих српских великомученика.


Поглавар Српске православне цркве, патријарх српски Иринеј, преминуо је данас у 91. години после борбе са коронавирусом.