Пред нама неизвјесна фискална година (ВИДЕО)

31.редовна сједница Скупштинe општине Соколац

0
Фото: Ј.Маринковић

Све тачке дневног реда на данашњој сједници Скупштине општине Соколац једногласно су усвојене. Пред одборницима се прво нашло Извршење буџета општине Соколац за првих девет мјесеци ове године. Укупна буџетска средстава остварена у поменутом периоду износе 7.819.420 КМ и остварена су са 92 одсто у односу на планирана, док су буџетски расходи и издаци остварени у износу од 6.954.712 КМ или 82 одсто у односу на планиране.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ објаснио је да је забиљежен пад пореских прихода дозначених од стране Управе за индиректно опорезовање.

-Дата средства за првих девет мјесеци остварена су у износу 1.971.198 КМ. С друге стране имали смо дознаку од стране Фонда солидарности РС за покриће губитака општине, насталих као посљедица негативних утицаја пандемије вируса корона, и то у износу од 349.720 КМ. Буџет одступа у односу на план и због кредитног задужења општине од 2.500.000 КМ – образложио је он.

Локални парламент усвојио је Одлуку о ребалансу буџета општине Соколац за 2020. годину, а буџет утврђен овим Приједлогом износи 11.670.369 КМ. Ништа мање није важна тачка дневног реда која се односи на буџет општине Соколац за 2021. годину, који је утврђен према препорукама Министарства финансија Републике Српске у износу од 8.482.952 КМ.

Фото: Ј.Маринковић

Начелник Сокоца Милован Бјелица изјавио је да је тешка фискална година иза нас али је, захваљујући разумијевању Владе Републике Српске која је издвојила одређена средства за локалне заједнице, донекле одржана стабилност.

-Пали су приходи по основу ПДВ-а, као и приходи на другим пољима. У јануару и фебруару смо стизали скоро све обавезе које смо имали, међутим, већ од мјесеца марта, са појавом пандемије, долази до драстичних промјена. Оно што је за нас важно јесте да није дошло до значајнијег отпуштања радника, што не можемо са сигурношћу тврдити да ће бити случај у години која је пред нама. Узимајући у обзир пуњење буџета, предвиђам да ће бити много тежа година у односу на ову коју испраћамо, те ћемо морати регулисати одређене ставке у буџету. Вријеме ће показати своје; морамо се борити на све могуће начине да изнађемо средства, посебно када је ријеч о непореским приходима, стога ћемо наставити да јачамо сарадњу са свим нивоима власти – казао је начелник Бјелица.

На сједници Скупштине општине Соколац пред одборницима се нашао Приједлог Одлуке о висини пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Соколац за 2021. годину. Начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ истакао је да је висина поменуте стопе на подручју наше општине иста као и у свим општинама Републике Српске, а да према подацима ресорног министарства и Пореске управе значајан број имовине није пријављен и по том основу локална заједница је оштећена за директан приход који јој припада.

Одборници су данас усвојили Приједлог програма рада Скупштине општине Соколац за идућу годину, а предсједница овог тијела Бојана Марковић подсјетила је да Програм рада Скупштине остаје отворен током цијеле године за нове конструктивне приједлоге и иницијативе од стране одборника, предузећа, установа, органа и грађана, ради рјешавања питања важних за живот и рад на подручју општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име