На ријеци Каљини одржано пливање за Часни крст: Крсто Делић први допливао до Часног крста (ВИДЕО)

Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је на ријеци Каљини освећена Богојављенска вода и одржано пливање за Часни крст. Освећење Богојављенске воде и проповјед обавио је отац Георгије, игуман Храма Свете Тројице у Озерковићима.

Након освећења Богојављенске воде отац Георгије у проповједи обратио се присутним вјерницима.

„Богојављенска вода је вода која током читаве године не трули, не мјења своја својства, него је благословена, која освећује и исцјељује. Знате ли колико се људи исцијелило пијењем воде богојављенске? То није обична вода, то је велика светиња у којој је сила Божија. Сила онима који вјерују у Бога, а вјера без дјела је мртва и празна вјера.. Данас смо призвани и позвани да будемо радосни, да својим животом покажеш да волиш Бога. Не морају они данас да пливају, јер никад Бог није тражио да се на Богојављење плива и да се ускаче у ледену воду, али за свако добро дјело и за живот потребна је жртва, јер жртва је плод љубави. Онај ко је данас скочио у воду, жели да Богу покаже „ја сам са тобом“, па и у овоме маломе дјелу које теби није потребно, ал ја сам стобом. Бог нас позива да свједочимо своју вјеру. Вјера је као и љубав и можеш некоме да кажеш да га волиш, а ти ако то не покажеш неким дјелом,рјечју или ако га као брата свога не загрлиш, та љубав је мртво слово на папиру. Зато ајмо данас људи моји, од овога дана, иако је дан хладан и вода хладна да горимо као људи, да горимо у ономе што јесмо – отац, муж, супруга, монах, студент, хришћанин. Није тешко бити добар човјек, бити хришћанин значи бити добар човјек. Када тако живиш Бог је са тобом. Нека вас Господ благослови, богојављенска вода да вам да силу да се покренете као људи. Бори се и Бог ће бити са тобом. Хвала вам браћо, нека вам је Бог данас на помоћи и нека вас благослови“, рекао је отац Георгије у једном дјелу свога обраћања окупљеном вјерном народу.

Након проповједи и благослова кренуло је прво до сада организовано пливање за Часни крст на подручју општине Соколац.

За крст су пливала три пливача из Сокоца – Мирослав Нешковић, Борислав Мумовић, Крсто Делић и Милош Ковач са Пала. Част да доплива први до Часног крста припала је Крсту Делићу. Ова четворица момака претходних година били су учесници пливања за Часни крст које се традиционално организује у Вишеграду, али због епидемиолошких разлога овогодоишње такмичење није одржано.

Управо ови момци су покретачи идеје да се у Каљини организује пливање за Часни крст, у нади да ће у наредном периоду то да постане традиција.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.