У Сокоцу обиљежено 29 година од прве смотре српске полиције (ВИДЕО)

Дан Ветерана служби безбједности Републике Српске

Фото: Бојан Д.Тошић

Полагањем вијенаца, прислуживањем свијећа и поменом за погинуле и преминуле припаднике МУП-а и Војске Републике Српске на централном спомен обиљежју у Сокоцу, обиљежен је дан Ветерана служби безбједности Републике Српске – као успомена на 30. март 1992. када је извршена прва смотра милиције Српске Републике БиХ.

Предсједник Ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар у изјави за медије рекао је да је покренута иницијатива да 30. март буде уврштен у календар битних датума за Републику Српску. Подсјетио је да је на овај датум 1992. извршена прва смотра тадашње српске милиције, коју је извршио тадашњи министар унутрашњих послова Мићо Станишић.

Фото: Бојан Д.Тошић

– И данас Гласинцом одјекују ријечи господина Станишића, цитираћу их : „Милицијо ми не водимо политику, ми професионално морамо да обављамо своје задатке. Из тога разлога нама не требају говори, него од данас сретно на послу у интересу свих који живе на територији Српске Републике БиХ“, ово су ријечи које су 1992. до данас требали понављати сви руководиоци безбједнисних органа, рекао је Мачар.

Фото: Бојан Д.Тошић

Он је додао да су припадници полиције у темеље Републике Српске уградили 782 живота, а на стотине их је рањено. Мачар је нагласио да је посебну улогу у овим активностима имала општина Соколац.

– Соколац је изњедрио много кадрова који су обављали одговорне функције у Министарству унутрашњих послова. Многи од њих су дали животе у одбрани Републике Српске. Не можемо да се не присјетимо Зорана Цвијетића, најмлађег начелник Центра безбједности у Републици Српској, који је несебично дао свој живот у одбрани српског народа и територије РС. Такође, присјетићемо се и трагично настрадалог Жељка Марковића, начелника Центра безбједности који је дао живот у извршавању редовних послова и задатака, додао је Мачар.

Начелник општине Соколац рекао је да је 30. март један од најзначајнијих историјских датума за општину Соколац.

– На данашњи дан прије 29 година на градском стадиону „Бара“ посторјена је полиција МУП-а Српске Републике БиХ. У то вријеме није било једноставно стати под српску тробојку и беретку. Тог дана смо ставили до знања да нема подјела унутар српског народа, него смо сви под једном заставом, једним обиљежјем, рекао је Бјелица.

Фото: Бојан Д.Тошић

Он је додао да је Соколац посебно везан за Министарство унутрашњих послова, поготово за Центар служби безбједности Источног Сарајева, захваливши им се што сваке године обиљежавају овај датум, а посебну захвалност истакао је министру МУП-а РС Драгану Лукачу који свакоднево ради на јачању и учвршивању полицијске структуре у РС.

Фото: Бојан Д.Тошић

Предсједник Ветерана служби безбједности РС – Продужница ИС Радован Пејић позвао је све организације које су настале послије одбрамбено – отџбинског рата да се удруже у Борачкој организацији РС, јер само јак и јхединствен БОРС може да очува Републику Српску.

На спомен – обиљежје посвећеном погинулим борцима Сарајевско – романијске регије у посљедњм одбрамбено – отаџбинском рату , вјенце су данас положиле делегације Полицијске управе Источно Сарајево МУП-а РС, Града Источно Сарајево, Општине Соколац, Општине Пале, Борачке организације, те Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.