Обиљежен Дан романијских бригада: Не смије се прекинути традиција сјећања (ВИДЕО)

Фото: Ј.Маринковић

У Сокоцу је данас обиљежено двадесет девет година од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде, кроз које је током Одбрамбено – отаџбинског рата прошло преко 15.000 бораца, а више од 1.000 њих је у темеље Републике Српске уградило оно највредније – своје животе. Тим поводом служен је помен, а делегације Борачке организације општине Соколац и локалне управе, у присуству демобилисаних бораца и чланова погинулих, положиле су вијенце на Централни споменик погинулим борцима.

Ненад Топалић, борац прве категорије Илијашке бригаде учествовао је у рату заједно са сином Новицом који је погинуо.

-У знак сјећања на мог сина и његове саборце, сваке године присуствујем обиљежавању Дана романијских бригада. Настањен сам овдје у Сокоцу, а живим од примања, која ми припадају као учеснику рата и оцу погинулог борца – казао је Топалић.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и Одбора борачких организације Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић изразио је жаљење што се, због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, скромније обиљежава овај дан.

-Без обзира на то, имамо обавезу да и даље његујемо традицију, сјећамо се свих 24.000 погинулих бораца Војске Републике Српске и радимо на побољшању статуса борачких популација. Животни услови свих категорија, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних бораца јако су лоши. Нажалост, велики је број оних који живе на рубу егзистенције. Ипак, општина Соколац једна је од ријетких локалних заједница у Српској, која води рачуна о борцима и на коју би требало и остале да се угледају – казао је Лалић.

Фото: Ј.Маринковић

Начелник Сокоца Милован Бјелица честитао је борцима Дан Романијских бригада, те исказао захвалност и поштовање онима који нису међу живима.

-Нажалост и данас се доносе неправедне одлуке према ствараоцима Републике Српске. Суди се само једној страни и наши људи труну по свјетским затворским ћелијама у којекаквим условима. Ми, као локална заједница, aктивно учествујемо у рјешавању проблема Борачке организације и то ћемо и даље чинити – поручио је Бјелица.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла је из 216. брдске са командом на Хан Пијеску и била је ангажована на ратиштима бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ. Одликована је Медаљом Петра Мркоњића. Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом отаџбинском рату. Одликлована је Орденом Немањића.