Драги наши читаоци,

Испратили смо ћудљиво прољеће и дубоко загазили у љетне врућине. Релаксиране епидемиолошке мјере донијеле су олакшање, дозвољавајући да пунимо батерије које су остале на резерви у минулом турбулентном периоду, да се покушамо вратити нормалним животним токовима и припремимо за можда неке нове и нежељене. У том стрепњом оптерећеном раскораку, између „било и биће“, журили смо да се одморимо, путујемо, састанемо, прославимо, сезонске и све неодложне послове завршимо.

Непрестано трагање за људима и мјестима која надахњују високоморалним људским вриједностима, чудним путевима господњим, одвело ме у подловћенско светилиште у чијем непосредном окружењу је, према историјском памћењу, Петар Први својом руком, у знак вјеровања у Свето Тројство, засадио три храста. У њиховом хладу је величанствене снове претакао у посланице. Један од њих краси прилаз манастиру Стањевићи, некадашњем двору Црнојевића, гдје су одржавани најзначајнији скупови, доношене најважније одлуке и биле резиденције црквених и световних суверена. Тихо свједочи о времену импресивне историје и тренуцима када је из пера великог Његоша баш ту настала „Луча микрокозма“. Ушушкана у његовој сјени, омамљена опојним мирисом кадуље, слушајући шапат лишћа и умилни птичји пјев, погледа слободног да преко нестварно зелених брда дотакне хоризонт изнад Јадранског мора, осјетих лакоћу постојања која разбистри ум слажући коцкице давно започетог мозаика. Свакој се мјесто казало само. Кад спаде на једну, угледах двије наизглед исте. Да се не застидим избора преслишах се: „Јунаштво је када себе браним од другога, чојство је када другога браним од себе.“ Схватих да се чојство само одабрало, склањајући достојанство пред онима што „ником поникоше и у црну земљу погледаше“. И оним што ће. Боравити и мисли сабирати на мјесту на коме су тиховали великани доноси мир у коме олако одлучиш не мијењати своју природу зарад уклапања у нечије калупе. Пустиш друге да безглаво јуре, а ти наставиш да ствараш оно што те срећним чини.

Пред вама је пуних четрдесет страница на којима смо забиљежили пажње вриједна дешавања на подручју наше општине у протеклом периоду. Рубрика актуелности доноси вијести о тек насталим и већ оствареним плановима (стр. 5–17), друштво о ширењу видика и стицању нових знања (стр. 18–19), прослави матуре, радостима поновних сусрета и помало сјетним сјећањима након више деценија (стр. 20–21). Стихови „Само да ми је хладне воде са Романије“ истински описују скромност човјека кога је живот винуо до звијезда (стр. 22–23). Разговарати са њим било је задовољство и привилегија. Не могу сви бити имућни и познати, али могу бити људи. Много их је међу нама (стр.26). О новом сјају горске љепотице причу је душом писало перо поштованог пријатеља (стр. 29–31).

О свему што доносе епидемиолошка, политичка, економска и свака друга ситуација извјештаваћемо на таласима Инфо радија и биљежити за сљедеће издање Соколачких новина.

До новог сусрета срдачано вас поздрављам.

Из штампе је изашло двобројно издање Соколачких новина за мјесеце јун и јул 2021. године, у којима доносимо прегршт информација.

ИЗДВАЈАМО

Актуелности:

-ОДРЖАНЕ ТРЕЋА И ЧЕТВРТА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

-ЗАКЉУЧЕН УГОВОР ЗА ИЗРАДУ ЕЛАБОРАТА О ИЗДВАЈАЊУ ЗАШТИЋЕНОГ ПОДРУЧЈА ЦРВЕНЕ СТИЈЕНЕ

-У ДОМ ЗДРАВЉА СТИГЛА ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА

-ОДРЖАНЕ РАДИОНИЦЕ НА ТЕМУ „ СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ТУРИЗМА СОКОЛАЦ 2021-2025“

-Обиљежен Дан Сарајевско – романијске регије – „Мали Зејтинлик“ је темељ Републике Српске

ДРУШТВО

-Предавање о исхрани и репродукцији музних грла

-ПРИЈЕМ ЗА НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ – Будућност је у рукама младих људи

-Забиљежили смо прославе тридесет и педесет година матуре

ЛИЦА РОМАНИЈЕ

-ХАЛИД БЕШЛИЋ – Кад добротом заслужиш да ти живот буде пјесма

– У рубрици ИЗ ПРВЕ РУКЕ доносимо причу Миланка Боровчанина Ромсока „НА СОКОЛОВОМ ПУТУ“

КУЛТУРА

– ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ИШЧАШЕНО ПЕРО“ ПЈЕСНИКИЊЕ И НОВИНАРКЕ БОЈАНЕ МАРКОВИЋ

– ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СУНЧЕВ ЧОВЈЕК“ КУЛТУРА МЛАДЕ АУТОРКЕ МИЛИЦЕ БОРОВЧАНИН

Прочитајте још и рубрике: Спорт, Спортски туризам, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разонода…

Соколачке новине број 263. можете купити по цијени од 2 КМ у свим продајним објектима штампе у граду.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од спикера до меркетинг менаџера, поново је од 2016. год. у ЈП“Инфо центар“ Соколац.