Драги наши читаоци,

Испратисмо још једно љето оптерећено стрепњама – наметнуте и нежељено прихваћене посташе свакодневица са којом прохујаше дани и мјесеци. Бојећи лишће златним нијансама, по устаљеном редослиједу, стигла је јесен. Док се увелико припремају огрев и зимница, неоптерећене људским бригама, птице селице припремају се за путовање. Овог љета, као никада раније, имала сам прилику посматрати и неке до сада невиђене врсте у нашој околини које су привлачиле пажњу необично јарким бојама и специфичним цвркутом. Оскудно знање из орнитологије дозволило је тек толико да уживам у њиховом присуству. Ових дана су прилично узнемирене, ишчекујући полазак. Већина јата лети у формацији латиничног слова В (V). Фасцинантна природна појава буди знатижељу којом се баве и научне студије и откривају да велике птице пажљиво постављају врхове крила и синхронизују њихово лепетање како би ухватиле узлазни ток претходне птице и уштедјеле енергију током лета. Свака сљедећа птица у формацији користи ваздушне струје претходне, схватајући закон физике много прије људи. Осим тога што слиједе вођу, птице лете тако правилно груписане због могућности да мудро распореде снагу и лакше се бране од предатора. Иста формација користи се и у војним летачким мисијама. Возачи знају да могу да уштеде гориво aкo пратe велики камион, јер он разбија и гура ваздух око себе, правећи дјелимични вакуум, те возило иза камиона наилази на знатно мањи отпор. Посебна тема научних истраживања базира се на утврђивању начина на који птице одлучују ко предводи јато и какви су критеријуми њихових непогрешивих избора од којих зависи опстанак врсте. Када би наше животе ускладили са природом, много лакше би налазили одговоре на многа питања.

Често ми у мисли сврати ријеч коју сам недавно чула – посвудуша. По опису и мом поимању ове кованице настале спајањем ријечи, то је особа која ради ко зна гдје и ко зна шта, али реално није ни за шта. Она све зна, свуда иде, све постиже, о свему има своје мишљење. Увијек је спремна да обавијести друге, па чак и вас лично, о дешавањима у вашим животима која се никада нису десила. Буде лажно саосјећајна или срећна, изненађена и дубоко разочарана уколико је демантујете, јер тиме угрожавате њену сврху постојања. Иако звучи слично спонзоруши нема никакве везе са њом. Посао забадања носа у туђе животе ради џаба и из чистог задовољства, попуњавајући огромне празнине властитог бивствовања. По законима природе не може припадати јату које лети у правилно одређеној формацији, јер тамо није мјесто обичном малом џивџану, чији опстанак већи дио живота зависи од туђих мрвица.

У природи, ради савршеног баланса, постоје мале и велике птице, па и оне које никад не полете. Тако је и са људима. Један од великих – свјетски џудо шампион Немања Мајдов, недавно је засновао породицу. То што је од цијелог Источног Сарајева прославу уприличио у општини Соколац, у недавно отвореном свадбеном салону „Империјал”, у пословној зони Подроманија, велика је част како за власника објекта Јанка Врбарца тако и за све наше суграђане. Славље пријатеља је својим присуством увеличао најпознатији српски спортиста свих времена и најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић. Не желећи да реметимо свечане тренутке, разговор са њим о утисцима сусрета са окружењем и људима Романије оставили смо за неку другу прилику.

Свјетла позорнице на којој је маестралне роле играо Милан Лане Гутовић заувијек су угашена. Изузетно духовит, уз посебну дозу сарказма, од споредне филмске улоге из осамдесетих година прошлог вијека, створио је култни лик Срећка Шојића који је обиљежио његову богату глумачку каријеру. Дуго ћемо га цитирати јер је, уз све блиједе копије које нас окружују и сањају да буду „капетан на белу лађу“, само он je био политичар-бараба, лажов, муљатор и покварењак, без иједне позитивне особине, којег је народ волио.

Иако бих за крај „да ремизирамо“ без упуштања у коментарисање свакодневних дешавања, ипак се оте: „Опа, Ђурђо!“

О најзначајнијим збивањима у нашој општини забиљеженим током претходна два мјесеца, читајте на страницама које су пред вама. До новог сусрета остајте здраво, чувајући од свих недаћа себе и своје најмилије.

Срдачан поздрав!

Из штампе је изашао двоброј Соколачких новина, издање за мјесеце август и септембар. На четрдесет страница доносимо разноврсне информације, занимљиве приче и нове рубрике. Издвајамо:

АКТУЕЛНОСТИ

-КРСНА СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

-УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ОД САНИТЕТСКИХ ВОЗИЛА – Квалитетнија здравствена услуга

-ЈАЧАЊЕ ОДНОСА БИХ И ЈАПАНА

-СТЕЧЕНИ СВИ УСЛОВИ ЗА ФОРМИРАЊЕ ПОСЛОВНЕ ЗОНЕ

-СОКОЛАЦ НЕПРЕСТАНО ОТВАРА ВРАТА МЕЂУНАРОДНИМ ИНВЕСТИТОРИМА

ИНТЕРВЈУ

-Начелник општине Милован Бјелица: ПРЕДАНО РАДИМО ПОШТУЈУЋИ ОКВИРЕ СТРАТЕГИЈЕ

ДРУШТВО

Годишњица од убиства Жељка Марковића – ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ТИШИНЕ

-Дан несталих и погинулих у Одбрамбено – отаџбинском рату

-Рад уобразовним установама у складу са епидемиолошким мјерама

-„Агро караван“ објективом кроз општину Соколац – ПРЕДСТАВЉЕНИ РАСКОШНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ

ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

-У рубрици Људи и догађаји доносимо причу „Мали Зејтинлик ћути и прича“

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ

Марко Радовић – ЧУВАР НАШЕГ КУЛТУРНОГ БЛАГА

ЗДРАВЉЕ И МИ

-За рубрику Здравље и ми о поласку у вртић и први разред пише дипломирани психолог Сузана Тодоровић

ОСТАЛЕ РУБРИКЕ

-Доносимо и сљедеће рубрике: Књижевни кутак, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разоноду…

Ово је само дио онога што смо забиљежили у 264. броју Соколачких новина, које по цијени од 2 КМ можете купити у свим продајним објектима штампе у граду.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име