Прекинута осма редовна сједница Скупштине општине Соколац – Разматрање Буџета одгођено за понедјељак (ВИДЕО)

0
Фото: Бранка Радоњић

Осма редовна сједница Скупштине општине Соколац прекинута је данас када се дошло до треће тачке дневног реда која се односи на Нацрт Буџета општине Соколац за 2022. годину, у којој је самостални стручни сарадник за предузетништво Митар Пржуљ навео да још увијек није стигла сагласност од Министарства финансија Републике Српске, те да није могуће расправљати о истој.

Након тог образложења, предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, донио је одлуку да се прекине сједница и одреди нови термин за њен наставак.

– На почетку сједнице, дневни ред је усвојен онако како је и предложен, међутим, током рада, након друге тачке дневног реда, дошли смо до сазнања да Министарство финансија РС још увијек није званично доставило сагласност за Нацрт Буџета општине Соколац за 2022. годину. По Статуту и члану 88. став 2., као предсједник Скупштине имао сам право да прекинем сједницу, како не би дошло до нарушавања Пословника о раду Скупштине општине Соколац – нагласио је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица није оптимистичан да ће и на настављеној сједници бити усвојен Нацрт Буџета општине Соколац за наредну годину у износу од 10.042.432 КМ.

– Одржани су разговори са скупштинском већином око Нацрта Буџета, међутим није дошло до разумјевања за планиране пројекте у наредној години. Видјећемо како ће се ствари одвијати у наредном периоду – констатовао је Бјелица.

Он је навео да је општина Соколац добила акт од Министарства финасија РС, у коме је истакнуто да је неопходно уврстити у документе пројекат изградње ски-лифта, јер се општина обратила Влади РС за тај пројекат.

– Влада је авансно извршила плаћање добављачима за ски-лифт и сада треба да треба општина Соколац то прокњижи, обезбиједи оригиналне фактуре и достави Влади најкасније до децембра. Пројекат је стратешки важан за нашу локалну заједницу и његова вриједност је око 300.000 КМ, а средства ће обезбиједити Влада РС, Град Источно Сарајево и општина Соколац. Добили смо сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да општина Соколац може то земљиште употријебити за поменути пројекат, јер је то државна имовина која је претходно била кориштена као пољопривредно земљиште под концесијом – навео је Бјелица.

Друга тачка дневног реда сједнице био је Нацрт ребаланса Буџета општине Соколац за 2021. годину који износи 9.617.045 КМ. Порески приходи износе 3.976.500 КМ, непорески приходи и грантови су 2.682.204 КМ, трансфери између различитих јединица власти 1.628.297 КМ, примици за нефинансијску имовину 481.818 КМ и примици од финансијске имовине и задуживања, као и остали примици износе 848.226 КМ. Нацрт ребаланса Буџета поново није усвојен, јер су одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а остали уздржани.

Наставак осме редовне сједнице Скупштине општине Соколац најављен је за понедјељак, 6. децембар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име