Одата почаст херојима који су својим животима поплочали пут слободе (ВИДЕО)

Положени вијенци на „Мали Зејтинлик“

0

Код Централног крста на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу данас је служен помен и положени вијенци у оквиру обиљежавања тридесет година од формирања Војске Републике Српске и седаманаест година Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Полагању вијенаца, претходило је служење Свете литургије за погинуле борце, војсковође и умрле борце од завршетка рата па све до данас у Манастиру светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука извршавају своју мисију баштињења Војске Републике Српске и српског народа, истакао је комадант овог пука бригадир Милорад Крајшумовић.

– У склопу поменуте мисије, један од главних задатака је обиљежавање Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. Ове године је јубилеј, три деценије, тако да те активности организујемо током неколико дана. Данас смо положили вијенце на „Мали Зејтинлик“ и одали дужну почаст херојима, најбољим од нас, који су својим животима поплочали пут слободе којим ми данас ходимо – нагласио је бригадир Крајшумовић.

Честитавши грађанима Републике Српске Дан Војске, начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да један од најзначајнијих датума у нашој историји формирање Војске Српске Републике Босне и Херцеговине 12. маја 1992. године на сједници Народне Скупштине у Бањалуци.

– Имали смо формиране јединице Југословенске Народне армије (ЈНА) до формирања војске, јер је била легитимна и легална јединица 216. брдска бригада, која је имала сједиште у Хан Пијеску, али је покривала подручје Сокоца, а која је касније трансформисана у Прву и Другу Романијску моторизовану бригаду – навео је Бјелица.

Према његовим ријечима, у Сокоцу је било сједиште Митрополије дабробосанске, Корпуса и војне команде, а недалеко и сједиште Врховне команде Војске, Владе и Предсједништва Српске.

– Соколац је прихватио највредније а то су погинули борци, који су свој живот узидали у темељ Српске, тако да су Српско војничко гробље нови Зејтинлик и Манастир на Равној Романији „Соколица“ печат Републике Српске. Нема светијег мјеста за обиљежавање јубилеја Српске од овог – нагласио је он.

Бјелица је захвалио команди Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, деминерима православне вјероисповијести у Оружаним снагама Босне и Херцеговине који су данас дошли на „Мали Зејтинлик“.

– Упућујем замјерку једном броју својих колега из политичког живота и званичницима који данас на Војничком спомен гробљу нису присуствовали обиљежавању јубилеја Војске Републике Српске. Апелујем још једном на српско јединство и слогу, када је у питању очување и даља изградња и јачање Републике Српске, посебно у овим тешким временима – констатовао је начелник.

Он је додао да су на „Мали Зејтинлик“ долазили званичници из Југославије и Србије, као и велики црквенодостојници, попут патријарха Московског и цијеле Русије Алексија, затим блаженопочивши патријарх Павле и патријарх Иринеј, док је општину Соколац прошле године посјетио патријарх Порфирије.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић казао је да је потребно да се увијек сјећамо дана када је формирана Војска Републике Српске, као и његовати сјећање на погинуле борце.

Лалић је нагласио да морамо чувати Републику Српску, јер је нападнута са свих страна. Изразио је наду да ће српски народ имати довољно разума, снаге и слоге да је поново одбрани, не за нас, него за будућа покољења.

Вијеце на Централни крст на „Малом Зејтинлику“ су положили делегације Града Источно Сарајево, општине Соколац, Борачке организације Републике Српске, Оружаних снага и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Организације старјешина Сарајевско – романијске регије, православних припадника деминерског батаљона у Оружаним снагама Босне и Херцеговине.

У оквиру обиљежавања тридесет година од формирања Војске Републике Српске и седаманаест година Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука данас је одржан дефиле припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука кроз Дечанску улицу у Источном Новом Сарајеву, након чега је најављено обраћање званичника на Тргу Србија.

Централна свечаност одржаће се 12. маја у Бањалуци.