Прекогранична сарадња општина Соколац и Пожега – Сарадња кроз различите области са акцентом на туризам (ВИДЕО)

0

У оквиру пројекта прекограничне сарадње општина/градова БиХ, Републике Српске и Србије. Начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима, трећег маја боравио је у радној посјети општини Пожега, како би договорили даље кораке пројекта у области туризма у вриједности око 350.000 евра.

Према ријечима начелника Бјелице пројекат који је спојио ове двије општине отвара могућност за остваривање сарадње кроз различите области са акцентом на туризам.

– Вриједност овог пројекта је око 350.000 евра с тим што општине учествују са око 20 одсто од укупних средстава. Искрено се надамо да ћемо испунити услове како би ушли у даљу процедуру. Због тога је наша општина у програм укључила и Развојну агенцију Града. Иако смо имали неколико опција у области туризма, одлука је да приоритет буде подручје Парка шуме „Талине“, како би се уредиле пјешачке стазе, обновила расвијета те поставиле справе за вјежбање – рекао је Бјелица.

Општина Пожега која броји преко 35.000 становника и раније је имала добру сарадњу са соколачком општином. Једна је од водећих у Србији, која се може похвалити развијеном пољопривредом, мљекарством, воћарством и ратарством те металном индустријом.

Бјелица је истакао да ово прва локална заједница у Србији која је покренула систем дуалног образовања.

– Посебно смо се заинтересовали за област дуалног образовања. С обзиром да имају бројне услове за обуку у наредном периоду уколико буде заинтереосваних, размотрићемо финансијску могућност да уз сарадњу општине и локалних привредника, заинтересована лица пошаљемо на дошколовавање односно преквалификацију. Овдје првенствено мислим на занате: механичаре, браваре, керамичаре, монтере централног гријања, електричаре и остале раднике, јер је то занимање које нама недостаје и у наредном периоду морамо да се позабавимо тим питањем – појаснио је начелник.

Планирано је да наредни састанак буде одржан у Сокоцу између поменутих општина, те је начелно договорено да се уђе у потписивање протокола како на пољу сарадње у пољопривреди и мљекарству и тако и по питању спорта, културе, образовања и свега што буде корисно за напредак заједница.

Пројекат који је спојио ове двије општине отвара могућности за остваривање сарадње кроз различите области.