Кроз културу памћења градимо опстанак нашег народа (ВИДЕО)

0
Фото: В.Реновица

Декан Филозофског факултета на Палама и историчар Драга Мастиловић, данас је на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ одржао историјски час за око 500 ученика осмих и деветих разреда основних школа са подручја општина Пале и Братунац. Часу је присуствовала и група ученика СШЦ „Василије Острошки“ Соколац.

Декан Мастиловић је рекао новинарима да је као историчар и човјек задовољан што су се појавиле иницијативе да се на овакав начин изграђује култура памћења код дјеце као једног од неопхдних елемената нашег опстанка на овим просторима.

• Када говоримо о култури памћења постоје два велика проблема: први је незнање а други проблем је међусобно непознавање српског народа на различитим српским крајевима и етничким просторима и зато сматрам да је ово начин да ученици сазнају више о историјским садржајима, не само из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата већ уопште кроз историју страдања и затирања Срба на овим просторима. Дошли смо нажалост до тога да овдје имамо остатке остатака српског народа западно од ријеке Дрине – навео је он те додао да је било вријеме да дјеца почну обилазити оваква мјеста, слушати историји, учити и у каснијем периоду ширити то знање, јер на крају у том историјском трајању ова дјеца ће ускоро преузети на себе одговорност за Републику Српске а то могу само ако буду знали колико је она скупо плаћена.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић је поручио да би све општине и градови требали да слиједе овај примјер.

• Наши ученици из три основне школе из Братунца дошли су на ово свето мјесто „Мали Зејтинлик“. Чињеница је да је егзодусом Срба из Сарајева значајан број породица доселио на територију општине Братунац и зато смо данас овде на историјском часу да дјеца чују како су њихови преци водили борбу за стварање и очување Републике Српске – рекао је Ранкић.

Према ријечима начелника општине Пале Бошка Југовића захваљујући доброј координацији између школа на подручју општине Пале, Борачке огранизације те општинске управе 350 дјеце је већином и први пут на овом мјесту.

• Веома је важно да се његује култура сјећања, наравно то је било и раније, али 30 година представља смјену једне генерације, зато нове које долазе морају знати на који начин су страдали наши борци. Захваљујући наставницима идемо у добром правцу да његујемо историју – рекао је Југовић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Петар Клисара изразио је задовољство што је Борачка организација у сарадњи са Филозофским факултетом Пале Универзитета Источно Сарајево уз подршку ресорног министарства и локалне управе Пале организовала скуп на коме су млади спознали о дешавањима током минулог и претходних ратова, те најавио да ће овакви скупови постати традиционални.

Како је рекао директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић, дјеца на овакав начин усвајају знање и овдје могу видјети глоготу коју је доживио српски народ. На тај начин и ученик паљанске школе Павле Фуртула је истакао задовољство што су у великом броју показали шта и младима значи Република Српска.

• Ово је доказ да су наши најмилији дали најсветије за темеље Републике у којој данас живимо. Учим много о српској историји. И како сам зрелији више се везујем за појам који значи српство. Кроз приче са дједом учим шта се дешавало кроз вијекове са српским народом – навео је ученик Павле Фуртула.

Након помена који је служило свештенство Црквене општине Соколац, присутни су положили вијенце и прислужили свијеће српским борцима.

Иницијативу за посјету Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ покренула је Комисија за очување традиција ослободилачких ратова српскога народа у Борачкој организацији општине Пале.