У Сокоцу обиљежен 16. јун – Величанствена одбрана Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, присуствовала је данас у Сокоцу обиљежавању 16. јуна „ Дану одбране Сарајевско-романијске регије“ и положила вијенац на Централни крст „Малог Зејтинлика“. Вијенце су још положили предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић. Цвијеће су положили и делегације Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници општина, општинских борачких организација и организација проистеклих из минулог рата са подручја Сарајевско-романијске регије, као и замјеник амбасадора Србије у БиХ. Након одавања почасти делегација је присуствовала служењу парастоса у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Поводом сламања највеће офанзиве, у којој су Први и Други корпус такозване Армије БиХ бројали око 46.000 људи, а Сарајевско-романијски корпус 17.500 бораца, као датум одбране Сарајевско-романијске регије одређен је 16. јун.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске одбили су 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.

Фото: Бојан Д.Тошић

Предсједник Српске Жељка Цвијановић истакла је у обраћању да је Сарајевско–романијска регија колијевка Републике Српске, да је са њом дијелила добро и зло, са њом расла и развијала се и да је тако и данас те да је посебна част бити на Равној Романији и заједно обиљежити дан када је одбрањена Сарајевско-романијска регија.

– Нека нам данашњи дан буде подсјетник на херојске подвиге из прошлости и путоказ ка мирној и просперитетној будућности. Живећи данас у слободи, дужни смо да се с посебним поштовањем сјећамо наших неустрашивих бораца који су у јуну 1995. херојским напорима сломили офанзиву такозване Армије БиХ. Циљ вишеструко бројнијег непријатеља био је да порази славни Сарајевско-романијски корпус, али у тој намјери нису успјели“, навела је она и додала:

Фото: Бојан Д.Тошић

– Дужни смо да памтимо и цијенимо њихову жртву, да водимо рачуна о њиховим породицама, преживјелим саборцима и онима који су на бранику наше слободе остали без дијелова свога тијела. Дужни смо да и даље одлучно бранимо Републику Српску, јер је она гарант нашег опстанка, слободе и развоја.

Према њеним ријечима, свака институција и надлежност Републике, сваки комад територије, свако слово у Уставу тешком муком су извојевани.

– Нико нам ништа није поклонио, зато ми немамо дуг према било коме, осим према нашим грађанима и онима који вјечно почивају на „Малом Зејтинлику“ и другим мјестима широм наше Републике. Због тога не желимо и нећемо да се одрекнемо нашег права да будемо своји на своме и да у миру радимо и градимо бољу и успјешнију будућност“, порука је предсједника Републике Српске.

Фото: Бојан Д.Тошић

Она је навела да институције Република Српска не очекују да се било ко, унутар или изван БиХ, одрекне својих уставних права или своје слободе и да зато ни други не могу од Српске то очекивати или тражити те подсјетила да од оснивања Републике Српске до данашњих дана никада није било лако нити једноставно.

– И то је нешто што људима на Романији и у Источном Сарајеву не морате објашњавати, јер они најбоље знају кроз шта су све прошли. Много изазова је тек пред нама, али увјерена сам да ћемо их заједнички успјешно превазићи, као што смо то и до сада успијевали. Нека нам данашњи дан буде подсјетник на херојске подвиге из прошлости и путоказ ка мирној и просперитетној будућности. Данашња порука је да је ово мјесто нашег окупљања. Ми морамо исказивати поштовање, ми који смо живи према онима који су мртви, као и према онима који су дали животе и уградили их у темеље Републике Српске“, рекла је Цвијановићева новинарима након обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је поручио да не можемо о одбрани Сарајевско-романијске регије говорити само 16. јуна, али можемо и 16. јуна, као симболу свих датума, свих офанзива и битака које су успјешно одбијене и добијене те изразио захвалност предсједници РС Жељки Цвијановић која је данас присуствовала овом догађају.

– Сарајево и Романија су брањене и одбрањене кроз 35 непријатељских офанзива. Спомен-црква Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији на чијим су зидовима уклесана имена 4.210 погинулих свједочи о жртви датој за одбрану огњишта. Имена умјесто фресака стални су нам подсјетник на жртву, херојство и цијену слободе. Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске био је носилац одбране и отпора, чији су припадници током цијелог рата одолијевали знатно бројнијем непријатељу. Спријечили смо оно што смо у два свјетска рата преживјели, да нас кољу на Дрини, да нам пале куће и затиру огњишта. Па ипак нека огњишта и куће су спаљене, након рата, у миру, након споразума, који је одбрањену територију предао у руке оних који је нису могли узети силом. Тај мир плаћен је између осталог и гробљем два пута сахрањених јунака- истакао је Бјелица и додао да се данас сјећамо херојства и палимо свијеће за јунаке који су пали, за њихове живе другове, за дјецу и унуке и једних и других, на многаја љета и на спасење.

Фото: Бојан Д.Тошић

Медијима се обратио и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић који је поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије поручио да је народ ових простора дао огромну жртву за стварање Републике Српске, о чему најбоље свједочи војничко гробље „Мали Зејтинлик“ и бројни споменици широм ове регије.

– Народ је своја вјековна огњишта бранио од 92. године, и жртвујући се за РС напустио је своја огњишта и сада живи широм Републике Српске, али и ван њених граница. Велики дио тог становништва данас живи у мојој Бијељини и сматрам да смо учинили све да се ти људи у нашем граду осјећају као равноправни грађани“, рекао је Остојић и навео да мјесто предсједника Борачке организације Републике Српске није доживио као привилегију већ као обавезу и одговорност, посебно имајући у виду стање у оквиру борачко-инвалидске заштите и саме Борачке организације.

– Мој задатак биће да највише радим на јединству српског народа, као најпотребнијем фактору за опстанак Српске. То нам је усуд и на поправљању тог стања сви ћемо радити“, истакао је Остојић.

На Сокоцу и Равној Романији данас се обиљежава херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.

Фото: Бојан Д.Тошић

Тим поводом је на гробљу „Мали Зејтинлик“ служен помен за све погинуле српске борце, а потом су положени вијенци и цвијеће на Централни крст. На овом војничком гробљу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Парастос погинулима служен је потом у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: Бојан Д.Тошић

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Корпуса било је у Лукавици. Корпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. У борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.