Градоначелник Београда Александар Шапић по први пут посјетио Соколац (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Новоизабрани градоначелник Београда Александар Шапић посјетио је данас општину Соколац у оквиру прве званичне посјете откада је ступио на функцију.

Шапић је навео како је одлучио да својом првом званичном посјетом јавност у Србији и региону подсјети на важност овог мјеста и спомен гробља које се налази у Сокоцу.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Дошао сам у јулу, месецу великог страдања српског народа кроз историју, да одам пошту српским жртвама са ових простора. Ово је посета мира и пријатељства и добрих односа у региону. Ми ћемо и у будућности чинити све да се помажемо, да Србија као матица нашег народа и Београд као њен главни град помаже нашем народу где год се он налазио, а нарочито у региону. Моја молба за народ који живи на овим просторима је да без обзира на политичке несугласице које су нормалне, и које постоје унутар сваког друштва, морамо да покажемо зрелост и спремност да водимо рачуна о народу и да више никада не дозволимо да нас наше несугласице, неслога или разједињавање кошта колико је знало кроз историју. Као градоначелник Београда могу дати скроман допринос на побољшавању наших односа, дали смо предлог да деца са ових простора дођу у Србију, да се наши најмлађи друже и упознају кроз неке пројекте у будућности, рекао је Шапић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да му изузетна част угостити 68. градоначелника Београда.

– Господина Шапића и његове сараднике смо упознали са привредном, економском и демографском ситуацијом у нашој локалној заједници, инфраструктурним пројектима од значаја за културни, спортски и друштвени живот Сокоца и Сарајевско-романијске регије, о формирању слободне пословне зоне и пројекта Градске куће у Сокоцу. Посјета градоначелника Шапића Сокоцу и „Малом Зејтинлику“ ће многим људима додатно отворити видике и представити оно што се заиста десило на овим просторима, нагласио је Бјелица.

Фото: Бојан Д.Тошић

Посјетивши српско војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, Шапић је истакао да је изузетно важно показати поштовање и пијетет према жртвама нашег народа које су изгубиле животе у претходном рату.

– Изузетна ми је част бити овде, а са друге стране нисам превише срећан што сам чуо да сам један од првих званичника Србије који је посетио Мали Зејтинлик. Ово је заиста свето место где почивају људи који су бранили своја огњишта и народ, и мислим да је изузетно важно одати им поштовање, али и показати поштовање према осталим жртвама. Свака невина жртва, без обзира на нацију и веру заслужује једнако поштовање. Исто тако, мислим да је јако важно да, управо са овог простора, у присуству породица палих храбрих српских бораца, покажемо да постоји и друга страна и да је наша туга и бол једнака болу других мајки, очева сестара и браће, и да не делимо жртве на наше и њихове већ да имамо један однос према свима. Жртве су жртве, морамо да покажемо поштовање и зато сам и дошао овде, да се прво поклоним српским жртвама, рекао је Шапић и додао да Београд није само престоница Србије, већ и престоница свих Срба.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Морамо да покажемо да смо извукли поуке из наше историје и да више никад нећемо дозволити да српско нејединство или неслога имају несагледиве последице, како по наш народ, тако и по наше територије. Зато желим да са овог светог места пошаљем поруку мира, поруку пријатељства према свим људима, без обзира на нацију и веру, али и да српском народу који живи на овим просторима, пошаљем поруку да морамо да се чувамо, да се заједно држимо и помажемо, и да без обзира на наше различитости никад не смемо да заборавимо ком народу припадамо. Не можемо да верујемо у светлу будућност уколико једни друге не будемо помагали. Политика државе Србије и нашег председника Александра Вучића последњих година је таква да настојимо да водимо рачуна о свом нашем народу, без обзира где се он налазио, а нарочито у региону. Уколико се то некоме не допада, то је његов проблем. Ми ћемо чувати и помагати једни друге, казао је Шапић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Посјета Сокоцу завршена је посјетом Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији на чијим су зидовима уклесана имена 4 хиљаде бораца који су живот дали бранећи Сарајевско-романијску регију. Међу сарадницима који су пратили градоначелника Београда у данашњој посјети био је и менаџер Београда Мирослав Чучковић.