Чувајући тековине Револуције, треба памтити и поштовати подвиге славних предака (ВИДЕО)

Обиљежен Дан устанка народа БиХ против фашизма

0
Фото: Ј.Ћајић

Полагањем вијенаца на Спомен – костурницу у Парку бораца Романије у Сокоцу и пригодним програмом данас је у Сокоцу обиљежен 27. јули, Дан устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату и устанка на Романији.

Предсједник општинског одбора СУБНОР-а Соколац и члан предсједништва СУБНОРА Републике Српске, Миливоје Јанковић, истакао је да његујући традиције Народноослободилачког рата и чувајући тековине Револуције, треба памтити и поштовати подвиге славних предака.

Фото: Ј.Ћајић

– У борби против фашизма свој живот је дало 1.150 чланова Народноослободилачког покрета, преко 3.000 бораца других јединица, док је на подручју ове зоне живот изгубило 5.494 цивила. Романија је дала 17 народних хероја: 8 са подручја Сокоца, 2 из Романијског одреда, по 3 са подручја Пала и Рогатице и један са Хан Пијеска. Борци Романије су се међу првима подигли на устанак а Соколац су три пута ослобађали а борбени пут су завршили тек 25. маја 1945. године на Оџаку, рекао је Јанковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да је народ Сокоца, Романије, и цијеле Сарајевско-Романијска регије међу првима подигао устанак.

Фото: Ј.Ћајић

– Романија је дала значајан допринос у одбрани народа и дала велике жртве у Другом свјетском рату. Поред војних жртава велике су биле и цивилне жртве гдје је само у Броду на Дрини међу 6.000 цивилних жртава са овог подручја страдало око 2.500 цивила са подручја Сокоца. То се никад не смије заборавити и требамо подсјећати да и млађе генерације. Поучени искуством из 1914. и 1941. године избјегли смо сличну судбину о последњем Одбрамбено-отаџбинбском рату. Српски народ је увијек био на страни правде и борбе против зла, били смо на побједничкој страни и помогли да се заустави зло које се четрдесетих година ширило Европом, казао је Бјелица.

Милан Јоловић, Члан СУБНОРА и потомак бораца Народноослободилачког рата казао је да је борба против фашизма највећа тековина двадесетог вијека.

Фото: Ј.Ћајић

– Гледано процентуално, по броју становника, послије Русије српски народ је дао највише жртава, а данас борбу против фашизма славе они који су били на страни фашиста. Зато ми је жао што овдје нема хиљаду људи да одају почаст онима који су ове просторе бранили од највећег зла. На спомен-костурници је уписано 8 Јоловића који су се борили у Партизанима, али не треба заборавити ни допринос Четничког покрета. На нашу жалост неки су покушали да нас подијеле у Другом свјетском рату, али у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату нисмо дозволили да дође до тога, рекао је Јоловић и додао да овакве догађаје треба омасовити и што више радити на едукацији омладине.

Након служења помена погинулим борцима Романијског партизанског одреда, вијенце на Спомен-костурницу су положиле делегације СУБНОР-а са Сокоца, Хан Пијеска и Пала, града Источно Сарајево и општине Соколац, као и соколачких и паљанаских борачких организација.

У умјетничком програму говорили су историчар Драженко Ђуревић, пјесници Милица Боровчанин и Ристо Амовић, те народни гуслар Томислав Пржуљ. Манифестацију су реализивали Установа за културу „Перо Косорић“ и „Инфо Центар“ Соколац.