1087 – Умро је нормански војвода и енглески краљ Вилијам И (Wиллиам) познат као Вилијам Освајач. Након победе над краљем Харолдом у бици код Хестингса 1066. постао је краљ Енглеске. Током његове владавине романизовани Нормани почели су се стапати са покореним Англосасима у енглеску нацију. Увео је 1085. први имовински катастар (Домесдаy Боок).

1513 – У бици против Енглеза код Флудена погинуо је шкотски краљ Џејмс ИВ (Јамес) заједно са неколико хиљада Шкота, међу којима је било готово цело племство.

1585 – Рођен је француски државник, кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље (Арманд Јеан ду Плессис Рицхелиеу), који је као министар краља Луја XИИИ (Лоуис) (од 1629) вршио стварну власт у Француској и подигао моћ француске круне. Основао је 1635. Француску академију.

1737 – Рођен је италијански лекар и физичар Луиђи Галвани (Луиги), који је 1789, вршећи експерименте са жабљим мишићима, открио врсту електрицитета, која је касније по њему названа галвански електрицитет.

1772 – Рођен је српски књижевник и позоришни писац Јоаким Вујић, који је 1835. у Крагујевцу основао прво српско позориште, где је преносио романтичарски дух Европе приказујући дела домаћих и страних аутора.

1776 – Амерички Континентални конгрес увео је званичан назив државе Сједињене Америчке Државе уместо Уједињене колоније.

1828 – Рођен је руски писац Лав Николајевич Толстој, један од великана светске књижевности, аутор чувених романа „Рат и мир“ и „Ана Карењина“. Због критичког односа према друштву и цркви, долазио је у сукоб са властима, а Руска православна црква га је 1901. екскомуницирала.

1894 – Кинески револуционар Сун Јат-сен (Yат-сен) основао је Друштво за препород Кине и почео да организује устанак у Кантону, након пораза Кине у рату са Јапаном. Устанак није успео, а учесници су ухваћени и погубљени. Сун Јат-сен је успео да побегне из земље и до револуције 1911. живео је у иностранству.

1898 – Умро је француски писац Стефан Маларме (Степхане Малларме) уз Рембоа (Римбауд) и Верлена (Вералине) најзначајнији песник француског симболизма. Његова песма „Поподне једног фауна“ инспирисала је Дебисија (Дебуссy) да компонује чувени прелудиј.

1901 – Умро је француски сликар и графичар Анри Тулуз Лотрек (Хенри Тоулоусе Лаутрец) мајстор литографије, сликар боема, атмосфере и ликова из париског ноћног живота на крају 19. века.

1914 – У Првом светском рату окончана је прва велика битка на Марни у Француској, током које су укупни немачки губици процењени на 800.000 људи. У јулу 1918. вођена је друга битка на Марни и то је била последња немачка офанзива у Првом светском рату.

1944 – Дан након уласка совјетских трупа у Бугарску, бугарски комунисти преузели су власт у земљи.

1945 – Трупе САД искрцале су се на крају Другог светског рата у Јужној Кореји, совјетске су од Јапана преузеле Северну Кореју, а 38. паралела је постала линија поделе двеју корејских држава.

1948 – После повлачења совјетске војске, на северу корејског полуострва проглашена је Народна Демократска Република Кореја са главним градом Пјонгјангом.

1976 – Умро је кинески револуционар и државник Мао Цедунг (Зедонг) један од оснивача Комунистичке партије Кине, који је 1949. у Пекингу прогласио Народну Републику Кину и до смрти био њен неприкосновени лидер. Његове мисли и идеје објављене су у чувеној „Црвеној књижици“. Године 1966. покренуо је „Велику пролетерску културну револуцију“ током које је смењен велики број партијских функционера, међу којима и његови најближи сарадници.

1987 – Ирачко ратно ваздухопловство започело је серију удара на иранске електричне централе и нафтна постројења.

1991 – Совјетска република Таџикистан прогласила је независност.

1993 – Израел и Палестинска ослободилачка организација споразумели су се о међусобном признању, отварајући пут ка окончању сукоба Арапа и Јевреја.

1996 – У тајфуну који је погодио приобална подручја економски најразвијеније кинеске провинције Гуангдонг погинуло је више од 130 људи, а хиљаде је повређено.

2001 – Лидер авганистанске опозиционе „Северне алијансе“ Ахмад Шах Масуд, који је предводио борбу против талибана, смртно је рањен у његовој канцеларији када су два бомбаша самоубице активирали бомбе. Масуд је преминуо три дана касније.

2001 – На председничким изборима у Белорусији, у мандату од пет година, победио је Александар Лукашенко, који се већ на тој функцији налази седам година.

2002 – Виши суд у Бијелом Пољу осудио је Небојшу Ранисављевића из Деспотовца на 15 година затвора, због учешћа у отмици и ликвидацији путника, претежно Муслимана, из воза на прузи Београд-Бар у станици Штрпци (РС) у фебруару 1993.

2003 – Умро је амерички научник Едвард Телер (Едwард Теллер) један од твораца хидрогенске бомбе и један од учесника у пројекту Менхетен који је довео до производње атомске бомбе током другог светског рата.

2004 – У Минхену је почело суђење 86-годишњем Ладиславу Нижњанском, оптуженом за нацистичке злочине 1945. у Чехословачкој, где је 1962. у одсуству осуђен на смрт. Он је после Другог светског рата скоро 60 година неометано живео у Минхену где је радио као документариста и преводилац у америчкој радио-станици Радио Слободна Европа. Одлуком суда у Минхену 2005. пуштен је на слободу у недостатку доказа.

2009 – Умро је Мајк Бонђорно (Мике Бонгиорно) популарни ТВ водитељ и симбол националне телевизије РАИ. Назван „краљем квиза“ он је био једна од омиљених и најдуговечнијих телевизијских личности у Италији.

2010 – Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је предлог резолуције о Косову поводом оцене Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, коју је поднела Србија уз подшку Европске уније.

2013 – На изборима у Норвешкој коалиција десног центра је поразила леви савез дотадашњег премијера Јенса Столтенберг, мандатарка нове владе је Ерна Солберг, вођа Конзервативне партије.

2014 – Пољски премијер Доналд Туск поднео је оставку због одласка на функцију председника Европског савета, а мандат за састав нове владе поверен је дотадашњој председници Сејма пољског парламента Еви Копач.

2017 – Скупштина Косова изабрала је Рамуша Харадинаја за премијера Косова.