1186 – Дубровник је склопио мир са српским великим жупаном Стефаном Немањом, који је у два наврата покушао да заузме тај град (1184. и 1185.). Споразум о миру био је основ за касније уговоре Србије и Дубровника.

1371 – У бици на реци Марици, код Чрномена, Турци су поразили српску војску браће Мрњавчевић, краља Вукашина и деспота Угљеше, који су у боју погинули. То је била једна од пресудних битака у турском походу на Балкан.

1580 – Енглески морепловац и гусар Френсис Дрејк (Францис Драке) упловио је у луку Плимут на завршетку свог путовања око света, које је трајало 33 месеца. Дрејк је био први Енглез који је опловио земљу, за шта је добио титулу витеза од краљице Елизабете.

1687 – У бици с Турцима топовско тане млетачке војске изазвало је експлозију у којој су тешко оштећени Партенон и Пропилеји на Акропољу, где је турска војска држала складиште муниције.

1815 – Русија, Аустрија и Пруска формирале су Свету алијансу, коју су касније потписали сви европски владари осим британског регента, папе и турског султана. Циљ савеза био је да угуши револуционарне покрете у Европи након Француске револуције и Наполеонових ратова.

1826 – Рођен је Љубомир Ненадовић, члан Српске краљевске академије, аутор чувених путописа и један од најчитанијих српских писаца друге половине 19. века („Писма из Италије“, „Писма из Немачке“, „Писма из Швајцарске“, „О Црногорцима“).

1849 – Рођен је руски физиолог Иван Петрович Павлов, оснивач Института за експерименталну медицину, добитник Нобелове награде за медицину 1904. На основу експеримената на псима поставио је теорију условног рефлекса, а значајни су и његови радови о инервацији срца и функцији јетре.

1907 – Нови Зеланд, који је био колонија Велике Британије, постао је доминион у оквиру Британског комонвелта.

1918 – Савезници су у Првом светском рату почели општу офанзиву која је почетком октобра довела до слома Централних сила и завршетка рата.

1945 – У Њујорку је умро мађарски композитор и пијаниста Бела Барток, чије је дело отворило нове правце развоја мађарске музике. У светским размерама један је од зачетника „нове музике“ 20. века (симфонијска поема „Кошут“, опера „Дворац Модробрадог“, балети „Дрвени принц“ и „Чудесни мандарин“ и бројна симфонијска и камерна дела).

1960 – Одржан је први ТВ дуел председничких кандидата. У оквиру кампање за председника САД, на националној телевизији суочили су се тадашњи потпредседник Ричард Никсон (Рицхард Ниxон) и сенатор Џон Кенеди (Јохн Кеннедy).

1969 – У Боливији је војна хунта под вођством генерала Алфреда Ованда Кандије (Цандиа) оборила председника Силеса Салинаса.

1980 – У Минхену је на фестивалу пива у експлозији подметнуте бомбе погинуло 13, а рањено више од 200 људи.

1984 – Велика Британија и Кина споразумеле су се о враћању Хонгконга 1997. под суверенитет Кине. Хонгконг је припао Британцима на основу мировног уговора у Нанкингу 1842, након Опијумског рата (1839-42).

1989 – Вијетнам је повукао своје трупе из Камбоџе, које су у тој земљи биле од краја 1978, оставивши снаге владе Хун Сена да се саме боре против маоистичке герилске организације „Црвени Кмери“.

1990 – У Риму је умро италијански књижевник Алберто Моравија (Моравиа) једна од најзаначајнијих личности италијанске књижевности 20. века („Римске приче“, „Чочара“, „Римљанка“).

1994 – Алжирске снаге безбедности убиле су шефа најјаче исламске терористичке организације ГИА Шерифа Гузмија (Цхериф Гоусми), познатог као Абу Абдала (Абоу Абдаллах).

1995 – Почело је суђење бившем премијеру Италије Ђулију Андреотију (Гиулио Андреотти), под оптужбом да је имао блиске везе са мафијом. Андреоти је седам пута биран за премијера Италије и био је један од симбола послератне Италије.

1997 – Италијански суд осудио је мафијашког боса Салватора Рина и 23 његова најближа сарадника на доживотни затвор због убиства судије Ђованија Фалконеа (Гиованни Фалцоне) 1992.

1997 – У земљотресу у централној Италији, 11 људи је изгубило живот и тешко је оштећена средњовековна базилика Светог Фрање Асишког (Францесцо д’Ассиси) у Асизију.

2000 – Грчки ферибот „Експрес Самина“ налетео је на подводни гребен код острва Парос и потонуо за 20 минута. У удесу брода који је превозио преко 500 путника, живот су изгубиле 72 особе.

2002 – У несрећи сенегалског ферибота у водама Гамбије у Атланском океану утопило се око 1.034, а преживело 64 особе.

2003 – Након 11 година прекида, због избијања рата у бившој Југославији, авион српске авиокомпаније Јат ервејз слетео је на сарајевски аеродром, чиме је поново успостављена директна авионска линија између Београда и Сарајева.

2008 – Умро Пол Њумен, амерички филмски глумац и режисер, филантроп и возач тркачких аутомобила. Играо је у више од 50 филмова, а најпознатија остварења су „Цат он а Хот Тин Рооф“, „Тхе Хустлер“, „Худ“ и „Цоол Ханд Луке“, „Бутцх Цассидy анд тхе Сунданце Кид“ и „Стинг“.

2010 – Холивудска глумица Глорија Стјуарт (Глориа Стуарт), која је у филму Титаник глумила Роуз Калверт, преживелу путницу са Титаника, за коју су многи веровали да је права Роуз, преминула је у 100. години.

2011 – Умро Серђо Бонели (Сергио Бонелли) италијански стрип цртач и издавач, творац „Загора“, „Мистер Ноа“, „Дилана Дога“ и других популарних стрип јунака.

2012 – У Сирији је 305 људи погинуло у једном дану, саопштила је сиријска Опсерваторија за заштиту људских права. Сукоби у тој земљи почели су марта 2011.

2013 – На основу узорака америчког робота у свемиру Кјуриозитија (Цуриоситy) научници су закључили да је око два одсто површине планете Марс формирано од воде.

2013 – Компанија Нисан навела је да повлачи 908.900 својих возила из продаје широм света због квара на сензорима за кочење.

2015 – Парламент Боливије усвојио је делимичну реформу Устава која омогућава председнику Еву Моралесу кандидатуру за четврти председнички мандат 2019. године. Грађани Боливије на референдуму одржаном 21. фебруара 2016. изјаснили су се против тих реформи.

2017 – Драган Васиљковић – „Капетан Драган“, вођа српских паравојних формација током рата у Хрватској, пред судом у Сплиту првостепеном пресудом проглашен је кривим за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима и осуђен на 15 година затвора.