Једногласно усвојени Нацрт ребаланса буџета за 2022. и Нацрт буџета општине Соколац за 2023. годину (ВИДЕО)

0

Нацрт ребаланса буџета општине Соколац за 2022. годину и Нацрт буџета општине Соколац за 2023. годину једногласно су подржали одборници на данас настављеној петој ванредној сједници Скупштине општине Соколац која је прекинута 16. децембра.

Буџет општине Соколац за 2022. годину утврђен Нацртом ребаланса буџета износи 11.044.168 КМ и увећан је за око 1.252.220 КМ, што је 13 одсто више у односу на планирани.

Шеф клуба одброника СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да је подршка дата, након што је начелник Милован Бјелица прихватио амандман који је овај клуб предложио.

– Буџет за текућу годину је дао могућност начелнику да општина растерећено функционише, тако да мислимо да ребаланс није требао бити повећан и уложили смо амандман. Једини реални приход јесте онај који Влада Републике Српске планира да уплати као помоћ општини Соколац од 1.300.000 КМ и ми смо предложили да он буде увећан за још 300.000 КМ, те да износи 1.600.000 КМ. То је разлог зашто смо гласали за ову одлуку, односно да не би та средства остала неискориштена – нагласио је он.

Када је у питању Нацрт буџета општине Соколац за наредну годину, Радић сматра да је планиран у максималном и нереалном обиму, те да је од планиранх 12.488.002 КМ смањен на око 11.000.000 КМ.

– Успјели смо амандманима буџет умањити за око 1.500.000 КМ и довести га на ниво ребаланса буџета за ову годину. Мислимо да је овај износ реалан, а апсолутно не би био могућ без помоћи Владе Републике Српске која је и у наредној години планирала за општину Соколац око 1.500.000 КМ. У име клуба одборника СНСД-а изражавам велику захвалност предсједнику РС, Влади РС и Министарству финансија за помоћ и разумијевање које исказују нашој општини сваке године, без чије подршке би било отежано функционисање локалне заједнице – констатовао је Радић.

Начелник Милован Бјелица након сједнице захвалио је одборницима који су усвојили ревидирани Нацрт ребаланса буџета општине Соколац за ову и ревидирани Нацрт буџета општине Соколац за наредну годину.

Он је навео да је буџет за 2023. годину био реално планиран и мишљења је да ће се сигурно половином наредне године морати урадити ребаланс.

– Прихватио сам амандмане које је предложио клуб одборника СНСД-а и клуб одборника СДС-а о којима смо и раније имали прилику разговарати. Они ће бити уврштени у сам документ до разматрања Приједлога буџета за сљедећу годину. Наставићемо да ствари заједнички рјешавамо али сматрам да је за општину Соколац најзначајније да има усвојен буџет јер то значи да пројекти и инвестиције неће бити угрожени – закључио је Бјелица и додао:

– Амандмани се углавном односе на то да је нереално планирана наплата средства од продаје градског грађевинског земљишта и ренте и то је била највећа ставка. Очекујем да ће ускоро доћи до продаје веће површине земљишта на Равној Романији и наплате грађевинских дозвола, јер је горе планирано ризорт одмаралиште које је започето још као етно насеље у сарадњи са Емиром Кустурицом. Добили смо подршку од Владе Републике Српске која ће помоћи у рјешавању инфраструктурних питања са почетком грађевинске сезоне и већ смо кренули у интеграцију са Олимпијским центром „Јахорина“. Није то велика површина, око 400 дунума, али ћемо завршити све то како би могли расписати јавни позив за продају локација и већ имамо заинтересоване инвеститоре за изградњу већих хотела – појаснио је Бјелица.

Он је најавио да ће се на подручју општине Соколац градити соларна електрана од 100 мегавата, постројење за пречишћавање пијаће воде са Владом Чешке, затим постројење за пречишћавање отпадних вода, као и један канализациони вод од Клаонице у Сокоцу до Гласиначког поља, чиме ће бити комплетирана инфраструктура на подручју општине Соколац. Поред наведеног, он је истакао да ће се радити и пројекат енергетске ефикасности на објектима Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ и Средњошколског центра „Василије Острошки“.

Према његовим ријечима, много тога је урађено у претходном периоду, али да бројни пројекти не би били реализовани без суфинансирања саме Општине Соколац, која је направила амбијент привлачан за многе инвеститоре.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име