Србијанско Удружење „Корени“ успоставља сарадњу са општином Соколац (ВИДЕО)

„КО НЕМА КОРИЈЕНЕ, НЕЋЕ ИМАТИ НИ ГРАНЕ“

0

Представници Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ данас су боравили у општини Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарали о могућој сарадњи са овдашњим становништвом у различитим сферама живота. Тим поводом данас је формиран иницијативни одбор за оснивање поменутог Удружења у Сокоцу, а гости су обишли неколико најважнијих локација на простору ове локалне заједнице: Планинарски дом „Црвене стијене“, манастир Светог Георгија на Равној Романији те Војничко-спомен гробље „Мали Зејтинлик“, гдје су на Централни крст положили вијенац, у сусрет Дану Републике Српске.

Иван Бошњак, генерални секретар Удружења „Корени“ и државни секретар у Влади Србије, рекао је да им је част наћи се на мјесту које је својеврстан печат Републике Српске, независности и слободе ових простора.

-Почаствовани смо указаним гостопримством, као и призорима које смо имали прилику да видимо, а које ћемо пренети нашој браћи у Србији, али и широм света. Важно је да Соколац не буде заборављен, а да ово српско гробље буде редовно место посета и ходочашћа свих оних који долазе у Републику Српску и Босну и Херцеговину – казао је он.

Бошњак је открио да је усаглашена сарадња, на којој ће се радити убудуће.

-Надамо се, већ у овој години, неким новим заједничким пројектима те увезивању општине Соколац са општинама у централној Србији, пре свега, али и свим другим просторима где Срби живе. Кроз те програме настојаћемо да омогућимо инвестирање у ову локалну заједницу ради њеног економског развоја, јер овај крај заиста има шта да понуди – поручио је генерални секретар Удружења „Корени“.

Предсједник Извршног одбора и уједно оснивач Удружења Милан Гутић, чији се коријени вежу за овдашње просторе, навео је да се сјетно осјећа на светом мјесту као што је „Мали Зејтинлик“ који је заправо велика успомена.

-Наше Удружење за циљ има допринос изградњи модерне, уређене, патриотске државе на темељима вриједности из прошлости, а у складу са вриједностима данашњег времена. Морамо се преиспитивати, јер ко нема коријене, неће имати ни гране. Покој души свима онима који су дали животе за одбрану српског народа, а можда наш долазак потврђује да су њихови идеали и циљеви били за будућност у којој се ми данас слободно шетамо. Са друге стране, „Корени“ желе добро свом народу, али не на штету ниједног другог народа. Знамо да се све политизује, па и кости покојника. Долазимо са идејом отвореног Балкана, јер као што се каже рана која се дуго скрива од свјетлости више боли. Волио бих да нам ране зацијеле, а да останемо свједоци једног времена прошлог а градитељи будућег – истакао је Гутић и потврдио да су током данашње посјете договорени кораци око будуће сарадње са општином Соколац и њеним грађанима.

-Да би остварили све циљеве имамо пет одбора и то: за привреду, за културу, Одбор за науку и образовање, за вјеру, традицију, хуманитарни рад, породицу и село и пети је Одбор за здравље, спорт и рекреацију. Сигуран сам да ће сви сегменти наћи своје мјесто у Сокоцу, јер је општина са доста предности, просто на коју год локацију пођемо, кроз ову њу морамо проћи – рекао је Гутић и честитао грађанима Дан Републике Српске.

Професор др Радован Пејановић са новосадског Универзитета, члан органа Савета у Удружењу, рекао је да само име „Корени“ носи поруку окупљања са циљем да штити и брани идентитет нашег народа. Он ја истакао да му је част посјетити средину која умије да се бори за тај идентитет.

-Две особине које прате нас као народ јесу сеобе и деобе. Ево, на пример ја сам Пејановић, пореклом са Дурмитора, али овде на Романији такође живе људи са тим презименом. То говори о тим сеобама, које су се дешавале кроз историју. Она друга лошија одредница су деобе, које морамо превазићи. Деловање овог Удружења је супротно од тога, дакле фокусирано је на спајање и сматрам да само заједнички можемо да се одупремо свим силама које су се устремиле на нас, нашу нацију и државу, на Српску православну цркву и сво српство. Време је да бранимо отаџбину и домовину, а то можемо чинити и без ратова, на овакав начин развијајући културне, економске, привредне, политичке и сваке друге односе мира и просперитета младим генерацијама, које треба да дођу и да се боре за ово што смо ми мукотрпно стекли – истакао је професор Пејановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је имао част угостити овако цијењене људе.

-Соколац је по много чему значајно мјесто кроз историју и вијекове, а посебно од периода са краја 20. вијека због доприноса у Одбрамбено-отаџбинског рата. Увјерен сам да ће тек, у времену које долази, ово постати дестинација редовних посјета наших сународника, али и свих људи добре воље који ће се усјерити да Срби нису главни кривци за ратна дешавања, већ напротив да су жртве. Ко не буде његовао своју историју и коријене нема своју будућност. Стога велико хвала представницима Удружења „Корени“, који су исказали интересовање за ову посјету. Подсјећам да смо поптисали Споразум са Матицом Српском. Све те сарадње су будућност нашег града. Ови гости су у ствари порука да нисмо сами, већ да имамо подршку сународника за опстанак и напредак гдје год се они налазили. На томе им велико хвала – поручио је начелник Бјелица.

Удружење „Корени“ основано је 2019. године у Новом Саду и окупља успјешне пословне људе из земље и расијања. До сада је значајним улагањима помогло развоју неколико општина из Српске, а исти циљ има и када је у питању општина Соколац. Нашу локалну заједницу посјетили су самоиницијативно, а о њеној улози у настанку Републике Српске више су сазнали путем Туристичке организације Соколац.