Бјелица: „Мали Зејтинлик“ – печат Српске (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу је печат Републике Српске, а данашње полагање вијенаца на том мјесту, поводом Дана Републике, потврда је да се чува и не дозвољава било какво прекрајање историје, поручио је соколачки начелник Милован Бјелица.

Бјелица је изразио задовољство да се данас на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу окупио политички врх Републике Српске и Србије.

„Желимо да унпређујемо Републику Српску и нека она живи вијековима!“, изјавио је Бјелица новинарима након полагања вијенаца на Централни крст на „Малом Зејтинлику“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и делегација Владе Србије у којој су Никола Селаковић, Даница Грујичић и Ивица Дачић данас су на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, положили вијенце поводом 9.јануара – Дана Републике Српске. Пошту су одале и бројне делегације из Републике Српске и представника Српске у институцијама БиХ, у присуству званица из региона, као и грађана.

Војничко спомен-гробље основано је у јануару 1996. године на Сокоцу, када је након потписивања Дејтонског споразума о миру почео егзодус око 150.000 сарајевских Срба са њихових огњишта која су у рату одбранили, из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша и других насеља из околине Сарајева.

Одлазећи са својих имања, сарајевски Срби су понијели и своје мртве, те њихове земне остатке сахранили на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу.

Овај јединствени спомен-комплекс, по узору на Српско војничко гробље „Зејтинлик“ у Солуну, добио је назив „Мали Зејтинлик“, уз благослов Српске православне цркве.

На овом војничком спомен-гробљу сахрањено је готово 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.