Српско јединство данас потребно више него икад (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Јединство Срба како би сачували Републику Српску потребно је данас више него икад како се не би поновило оно што су преживјели прије 27 година током егзодуса када су били приморани да напусте своја огњишта у бројним сарајевским насељима, изјавио је данас на Сокоцу Бошко Томић, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

„Ево нас данас на мјесту гдје је сахрањено 949 српских бораца. Као неко ко је учесник рата се сјећам, било је тешких тренутака, посебно у јединици у којој сам био, у једном дану је знало да погине 45 људи. То је било на Жепи“, рекао је Томић новинарима након служења помена и полагања цвијећа на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу гдје је обиљежно 27 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Томић се присјетио да су најтежи тренуци када страдају саборци и када људи који су одбранили своја вијековна огњишта након тешких борби морају да напусте просторе на којима су живјели.

„Нису ти људи били толико озлојађени што су морали да оставе кућу и имање, али им је било тешко да оставе своје мртве“, рекао је Томић.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је нагласио да људима није била битна имовина коју су остављали за собом колико да не остављају своје најмилије који су страдали у одбрани огњишта од муслимана.

„Копали смо ноћима овдје раке како би смо их сахранили. Послије убистава и страдања то су веома тешки тренуци које је овај народ преживио“, рекао је Томић и подсјетио да је у Сарајеву на почетку рата живјело око 180.000 Срба.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је новинарима да грађани ове општине најбоље знају како је било током егзодуса сарајевских Срба прије 27 година, када су примали сународнике којим је неко за зеленим столом одузео право на даље живљење на вијековним просторима.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

„Отворили смо широм врата за све сународнике који су морали да напусте своја вјековна огњишта из сарајевских општина послије потписивања Дејтонског споразума јер им је право на даље живљење на тим просторима неко одузео за зеленим столом“, рекао је Бјелица.

Он је указао да су људи са собом носили и своје мртве који почивају на „Малом зејтинлику“.

Бјелица је напоменуо да је на гробљу „Нови Зејтинлик“ и манастиру на Равној Романији уписано 4.200 имена погинулих бораца Сарајевско-романијске регије који су печат Републике Српске и не дозвољавају да било ко прекраја историју и догађаје из протеклог периода.

„Захвалио бих Влади Републике Српске која води рачуна о Војничком гробљу“, рекао је Бјелица и позвао на јединство и слогу унутар српског народа за одбрану и чување Српске.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу данас је служен помен погинулим српским борцима поводом 27 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су морали да напусте насеља која су, према Дејтонском споразуму, припала ФБиХ.

Програм поводом обиљежавања 27 година од егзодуса сарајевских Срба организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.