Одборник СНСД-а у СО Соколац предлаже ФОРМИРАЊЕ ДЕПОНИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ РОМАНИЈЕ (ВИДЕО)

0
Фото: Бојана Марковић

На недавно одржаној 19.сједници Скупштине општине Соколац на којој, између осталог, Приједлог Одлуке о давању сагласности на цијене комуналних услуга није добио потребну већину одборничких гласова, захваљујући не(заинтересованости) ЈП „Инфо центар“ Соколац јавности је промакао један занимљив детаљ, а који је од велике важности за све становнике ове локалне заједнице.

Наиме, током скупштинске расправе по овом питању, одборник СНСД-а у Скупштини општине Соколац Јован Голијан јавно је предлагао да се на подручју општине Соколац формира депонија смећа. На претходну констатацију начелника Милована Бјелице, да општина Соколац на име кориштења депоније „Рудине“ плаћа мјесечну накнаду у износу 9.000 КМ Јавном комуналном предузећу „Врела Сељани“ из Рогатице, реаговао је одборник Голијанин и том приликом изразио чуђење зашто локална управа не формира сопствену депонију на подручју Општине Соколац.

Мени пара уши, када ја чујем начелника да ми плаћамо 120.000 КМ годишње за депонију која припада општини Рогатица. Јел’ могуће на површину колика је општина Соколац ДА МИ НЕ МОЖЕМО ИМАТИ СВОЈУ ДЕПОНИЈУ? Јел’ могуће, за мене не схватљиво!“ – изјавио је том приликом Голијанин, а да нико од одборника позиције и опозиције није реаговао иако су овакви приједлози у потпуној супротности са усвојеном Стратегијом развоја туризма општине Соколац за период 2021-2025.година.

За ријеч се ипак јавио начелник општине Соколац и образложио какве би посљедице изазвало формирање једне такве депоније.

У годинама када се све локалне заједнице и цијели свијет боре са заштитом животне средине и проблемима одлагања комуналног отпада, дочекали смо и то да се одборник, који би требао да штити интерес становништа локалне заједнице које га је бирало, бори за интересе неке друге-треће стране. Остаје питање, да ли и становници Сокоца подржавају формирање депоније смећа на ширем подручју Романије!? Ми смо сигурни да не!

У времену које је пред нама, видјећемо да ли ће овакви и слични приједлози наићи на осуду невладиних организација и удружења из домена заштите животне средине, како је не тако давно био случај са потенцијалном изградњом мини-хидроцентрала. Да ли се сада ћути из политикантских разлога?

Како то јуче рече још један одборник СНСД-а у локалном парламенту, АЈДЕ ДА ПОКАЖЕМО СТВАРИ КАКВЕ ЈЕСУ И ДА СЕ ПОГЛЕДАМО У ОЧИ. Ајде да га за почетак послушамо.