Радић грубо омаловажио страдање бораца ВРС и настанак институција Српске у Сокоцу (ВИДЕО)

Дио одборника СНСД-а исмијао подршку Србије и Српске општини Соколац

0

Током претходна два дана одржана је маратонска 21.сједница Скупштине општине Соколац, на којој су одборници, између осталог, расправљали о Извјештају о раду за 2022. годину и Програму рада за 2023. годину јавних предузећа и установа.

Током расправе извјештаја ЈУ Спортско-рекреативни центар “Гласинац“ Соколац у дискусију се укључио шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић и том приликом, кршећи тачку Дневног реда, грубо омаловажио страдање бораца Војске Републике Српске, настанак институција Републике Српске у Сокоцу, локални парламент и све становнике Сокоца. Радић је понижавајућим тоном, омаловажио недавну изјаву начелника општине Милована Бјелице у којој изражава захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, митрополиту дабробосанском г.Хризостому и руководству Републике Српске на подршци „Иницијативи за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске у Сокоцу“.

Бјелица: Соколац постаје спомен-град; захвалност предсједнику Вучићу

Овим гнусним чином показало се да је недавно гласање одборника СНСД-а и подршка Иницијативи која, између осталог, предвиђа изградњу Градске куће (спомен собе, музеја Романије, итд.) и споменика Патријарху српском г.Павлу била фарса и представа за јавност.

Инцијатива, коју је одборник Радић недвосмислено омаловажио, обухвата промјену назива Српског војничког гробља „Мали Зејтинлик“ у „Нови Зејтинлик“. Да подсјетимо, она подсјећа да су у Сокоцу формиране и постројене прве јединице полиције Српске Републике БиХ, што се сматра настанком Полиције Републике Српске, да је у Сокоцу формирана Војна болница Главног штаба Војске Републике Српске, да је Соколац родно мјесто Пошта Републике Српске, Телекома Републике Српске (данас М.тел), Платног промета Републике Српске, Народне банке Републике Српске, дом је јавног предузећа Српске шуме, данас Шуме Републике Српске, те да је био сједиште Митрополије дабробосанске, а да је данас једно од сједишта Митрополије.

Након Радића, за говорницу је изашао начелник општине Милован Бјелица и још једном поновио да се поноси том изјавом, подсјећајући да се односила на спомен-гробље „Нови Зејтинлик“, манастир „Соколицу“ на Равној Романији и вријеме стварања институција Републике Српске у послијератном периоду.

Након начелника Бјелице, оштро је реаговао и одборник СДС-а Данко Вучетић, наглашавајући значај општине Соколац у стварању институција Републике Српске.

Срамотно је да се више нико од присутних одборника није оградио од изјаве Радића, посебно укључујући Милана Јоловића Легенду, бившег команданта специјалне јединице Вукови са Дрине и Јована Голијана, сина погинулог борца.

ОСУДА И ЈАВНО ИЗВИЊЕЊЕ РАДИЋА

Од Борачке организације општине Соколац очекујемо да се огласи и јавно осуди овакве недоличне изјаве одборника у СО Соколац, а од одборника Ђорђа Радића јавно извињење свим породицама погинулих бораца који су сахрањени и почивају у Сокоцу.

Како он то рече, АЈДЕ ДА ПОКАЖЕМО СТВАРИ КАКВЕ ЈЕСУ И ДА СЕ ПОГЛЕДАМО У ОЧИ. Ајде да га за почетак послушамо.