Начелник Бјелица у емисији “Градови Републике Српске“ о значају Сокоца у стварању Републике Српске (ВИДЕО)

0
Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Начелник општине Соколац Милован Бјелица у емисији “Градови Републике Српске“ Балкан ТВ Нови Сад говорио је о важним историјским дешавањима 90-тих година на подручју Сокоца, а која су била најважнија окосница Републике Српске у привредном, економском и прије свега одбрамбеном смислу. У Сокоцу је настала полиција Републике Српске, Пошта и Телеком, Војна болница ГШ ВРС.

Општина Соколац са 12 хиљада становника и 95 насељених места, једна је од шест општина Града Источног Сарајева. Данас се Соколац развија и гради јер се општина налази на падинама планине Романије, окружена је природним љепотама што општину чини и важним туристичким дијелом и Града Источног Сарајева као и Републике Српске.

Бјелица је представљајући општину Соколац у цјелини, говорио и о важним инфраструктурним пројектима као што је изградња путева, али и стварање слободне пословне зоне у оквиру Нове Романије, реализација пројекта соларне електране од 100 мегавата, као и изградњи Градске куће која ће објединити на једном месту Музеј Гласинца и Романије, библиотеку, позориште, галеријски простор и дио општинске управе.

Од посебног је значаја, према оцјени Бјелице, његовање културе сјећања за очување идентитета људи на овим просторима. На Сокоцу се налази Српско војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“, на коме је сахрањено преко 1.000, од 3.800 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Комплекс гробља је изграђен по угледу на српско војничко гробље на Зејтинлику у Солуну.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је ово спомен-гробље већ сада мјесто сјећања, ходочашћа и посјета из свих српских земаља.