Једнoгласна подршка зонинг-плану соларне електране (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Скупштина општине Соколац усвојила је данас одлуку о зонинг-плану подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“, снаге 110,9 мегавата, након чије ће изградње локална управа годишње имати 800.000 КМ користи на име концесије по основу издатих 180 хектара земљишта које се не обрађује, умјесто досадашњих 9.000 КМ, колико је стизало на име закупа од фарме „Романија“.

Планом је обухваћена површина у насељу Бјелосављевићи од око 150 хекатара са лијеве стране магистралног пута Подроманија-Рогатица, те насељу Кула, површине око 30 хектара, са могућношћу проширења.

Одборници у соколачком парламенту су на ванредној сједници дали сагласност на кредитно задужење Јавног комуналног предузећа „Соколац“ од 500.000 КМ, уз каматну стопу до шест одсто на годишњем нивоу и рок доспијећа до 10 година.

У образложењу је наведено да ће од овог кредитног задужења 120.000 КМ бити икориштено за набавку комуналног возила за одвоз отпада, 50.000 КМ за улагање у одржавање топловодних инсталациј, отплату дуга према Пореској управи Републике Српске од 38.328 КМ и за измирење оабавеза према добављачима 291.671 КМ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да се на овом пројекту ради готово двије године, након што је иницијатива кренула од Независног оператера система БиХ и „Електропреноса“ БиХ, напомињући да усвајање и довођење до краја зонинг-плана сматра једним од својих највећих успјеха за протеклих 11 година колико је начелник.

Бјелица је рекао да је инвеститор компанија „Етер стејт“, регистрована у Грацу, са централом „Профајн-груп“ у Њемачкој, која је формирала предузеће „Етер стејт“ на Сокоцу, уз обезбјеђење средстава за откуп тендерске документације и резервисала 120 милиона евра планираних за ову инвестицију.

Према његовим ријечима, са успостављањем соларне електране почеће и повлачење „зелене привреде“, за шта се већ јављају компаније из области ауто-индустрије и производње алуминијумске столарије.

„Соколац са овим пројектом добија нову димензију и велики успјех, јер су дошли до изражаја и резултати сарадње са више министарстава у Влади Српске“, рекао је Бјелица новинарима и захвалио Влади и републичким институцијама које су помогле у обезбјеђивању неопходне документације за улазак у посао израде зонинг-плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“.

Говорећи о одлуци о давању сагласности на кредитно задужење Јавног комуналног предузећа „Соколац“, Бјелица је поручио грађанима да ће у предстојећој грејној сезони имати централно гријање из Топлане Јавног комуналног предузећа „Соколац“ јер ће према добављачима бити измирене заостале обавезе из кредита и дијела гранта од локалне управе.

Он је нагласио да је Јавно комунално предузеће „Соколац“ једно од најважнијих за грађане Сокоца јер су његове дјелатности производња и испорука топлотне енергије, услуге заједничке комуналне потрошње, пружање погребних услуга, збрињавање и одвоз комуналног отпада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име