1525 – Шпански освајач Ернан Кортес погубио је последњег астечког цара Куаутемока.

1825 – Русија и Велика Британија потписале су уговор којим је одређена граница Аљаске и Канаде, територија које су тада биле у поседу Руса, односно Британаца.

1832 – У Београду је основана Народна библиотека Србије као саставни део Државне штампарије. Библиотека је потом била под Министарством просвете, а од 1871. је самостална установа. Одлуку о оснивању донео је кнез Милош Обреновић.

1844 – Током приказивања нове фрегате „Принстон“, које је на реци Потомак приредила америчка морнарица, на броду је експлодирао један од топова, усмртивши државног секретара, министра морнарице и још неколико функционера владе САД.

1862 – У Србији је донет први закон о адвокатури.

1869 – Умро је француски писац и дипломата Алфонс де Ламартин, један од највећих лиричара романтизма. Славу му је донела већ прва књига „Песничке медитације“ (1820), а потом и његова најзначајнија збирка „Песничке и религиозне хармоније“ са чувеном „Химном ноћи“ коју је превео Његош. У прозном делу „Пут на исток“ са симпатијама је описао Србију и њену борбу за слободу.

1916 – Завршено је пребацивање главнине српске војске од око 140.000 војника из окупиране Србије у Првом светском рату на острво Крф. Опорављена у наредним месецима, реорганизована и наоружана српска војска се у лето исте године вратила у борбу на Солунском фронту. Током повлачења преко Албаније од децембра 1915. више од 200.000 војника и цивила умрло је од глади, исцрпљености и зиме.

1922 – Велика Британија је формално прогласила независност Египта, али је задржала контролу над Суецким каналом и пословима одбране земље.

1931 – Члан Доњег дома британског парламента Освлад Мозли основао је „Нову партију“, која је годину дана касније постала Британска унија фашиста.

1933 – Хитлер је, дан након паљења Рајхстага, убедио председника Немачке Паула фон Хинденбурга да потпише Закон о одбрани народа и државе којим су укинуте личне слободе, слобода говора и штампе и право на окупљање. У неколико наредних дана ухапшено је више од четири хиљаде комуниста.

1941 – У егзилу је умро бивши шпански краљ Алфонсо XИИИ. Одбивши да абдицира 1931, када су на изборима у Шпанији победили републиканци, краљ је био присиљен да напусти земљу.

1948 – Последње британске војне јединице напустиле су Индију. Лабуристичка влада укинула је 1947. британску владавину над Индијом.

1953 – У Анкари су Југославија, Грчка и Турска потписале споразум о политичкој, привредној и војној сарадњи, познат као Балкански савез.

1974 – САД и Египат су после седам година прекида обновили дипломатске односе.

1975 – У најтежој подземној железничкој несрећи у Великој Британији, 42 путника су погинула кад је воз у пуној брзини ударио у ограду у станици „Мургејт“ лондонског метроа.

1986 – У центру Стокхолма убијен је шведски премије и лидер Социјалдемократске странке Улоф Палме. Један од најпопуларнијих европских политичара у то време, убијен је на улици док се са супругом враћао кући из биоскопа.

1991 – Завршен је Заливски рат, који су 42 дана водиле САД и савезници против Ирака. Ирачке снаге присиљене су да напусте Кувајт који су окупирале 1. августа 1990.

1991 – Српско национално веће и Извршно веће САО Крајине донело је одлуку да се САО Крајина раздружује од Републике Хрватске и остаје у Југославији.

1993 – Амерички војни транспортери избацили су изнад источне Босне прве товаре хуманитарне помоћи у храни и лековима, чиме је почела „Операција падобран“ у ратом захваћеној Босни и Херцеговини.

1994 – У зони „забрањеног лета“ изнад Босне и Херцеговине западно од Бањалуке два америчка авиона Ф-16 срушили су четири српска авиона типа „Галеб“.

1997 – У Ирану је земљотрес разорио више од 20 села, а погинуло је око 1.000 људи.

1998 – Након убиства четири српска полицајца код Глоговца и Србице, на подручју Дренице на Косову почели су сукоби српских снага безбедности и косовских Албанаца, припадника нелегалне Ослободилачке војске Косова.

2004 – Афрички лидери су се на самиту договорили да оформе Афричке мултинационалне снаге, које би биле способне да интервенишу широм Африке, у циљу окончања грађанских ратова и спречавању геноцида.

2008 – Захтев за екстрадицију Марка Милошевића и Мирјане Марковић, сина и супруге Слободана Милошевића, упутило је Министарство правде Србије Руској федерацији. Против њих је у Србији покренуто више истрага, укључујући и оптужбу за кријумчарење дувана.

2009 – Норвешки архитекта Свере Фен, познат по спајању модерних облика и скандинавске традиције, умро је у 85. години. За свој рад 1997. добио награду Прицкер, једно од најзначајнијих признања у области архитектуре.

2011 – Умрла је француска глумица Ани Жирардо која се прославила улогама у филмовима славних редитеља попут Лукина Висконтија (Роко и његова браћа) Клода Лелуша, Марка Ферерија и Андреа Кајата. Добитница је неколико француских филмских признања међу којима су и три Цезара.

2011 – Америчка глумица Џејн Расел, секс симбол средином прошлог века, умрла је у 90. години. Запажене улоге остварила је у вестерну „Одметник“ и култном филму Хауарда Хокса „Мушкарци више воле плавуше“.

2012 – Двадесет земаља, међу којима и Србија, потписало је у Женеви нови протокол о Конвенцији о правима деце који даје могућност деци да се обрате УН у случају неког судског спора у њиховој земљи. Тај документ јача протоколе о заштити деце, о забрани продаје и проституцији деце, дечје порнографије, као и укључивања деце у оружане конфликте.

2016 – У две експлозије изазване бомбашима самоубицама на пијаци у Багдаду (Ирак) погинуле су 33 особе, а више десетина је повређено.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име