СОКОЛАЦ РОДНО МЈЕСТО МУП-а СРПСКЕ: Обиљежене 32. године од прве смотре Полиције Српске (ВИДЕО)

0

На Сокоцу су данас обиљежене 32 године од прве смотре полиције Републике Српске и том приликом је апеловано да српски народ буде јединствен и сагласан о питањима одбране Српске и њених институција.

Начелник соколачке општине Милован Бјелица рекао је новинарима да је прва смотра припадника Министарства унтрашњих послова Српске Републике БиХ за подручје САО /Српске аутономне области/ Романија одржана на Сокоцу и да је 30. марта 1992. године јавности представљена полиција Српске Републике БиХ.

„Легалитет и легитимитет одражавања те смотре био је договор представника три националне заједнице у БиХ – Срба, муслимана и Хрвата, који су тада у Бриселу договорили да свака национална заједница на подручјима гдје је у већини може да организује своје министарство унутрашњих послова, односно своје полицијске снаге, које ће радити на заштити лица и имовине на том подручју“, навео је Бјелица.

Он је подсјетио да је МУП САО Романија у том периоду имао зону одговорности од Брчког до Фоче, за шта је имао потпун легалитет према договору три националне заједнице.

Бјелица је истакао да је МУП САО Романија дао велики допринос у одбрани српског народа и његове имовине на том подручју и велики број жртава за одбрану српског народа и Републике Српске, те апеловао да српски народ данас буде јединствен и сагласан о питањима одбране Републике Српске и њених институција.

Бјелица је изразио наду да ће српски народ имати потребну сагласност о очувању Српске и да неће дозволити да због било каквих подјела буде додатног урушавања уставно-правног поретка Републике Српске.

Предсједник Подружнице Источно Сарајево Ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић рекао је новинарима на Сокоцу да је данас дан сјећања на 30. март 1992. године када је 30 дана након усвајања Устава Српске Републике БиХ и Закона о унутрашњим пословима извршена прва смотра тадашње српске милиције на легендарној Романији.

Он је подсјетио да је тадашњи начелник Станице полиције Соколац Зоран Цвијетић предао рапорт првом министру унутрашњих послова Мићи Станишићу, те истакао да се Ветерани служби безбједности сваке године окупе на овом мјесту и сјећају погинулих и преминулих колега.

Пејић је нагласио да се у сарадњи са локалном управом на Сокоцу воде активности на његовању сјећања на прво постројавање јединица српске милиције на Сокоцу и да ће и Соколац добити улицу или трг са именом Зорана Цвијетића, највише рангираног припадника МУП-а који је изгубио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У оквиру данашњег обиљежавања 32 године од прве смотре полиције Републике Српске организован је пријем делегације Ветерана служби безбједности Српске код начелника општине Милована Бјелице, организована посјета спомен-соби и положени вијенци и цвијеће на Централно спомен-обиљежје на Сокоцу.

На Централно-спомен обиљежје на Сокоцу на којем су уписана имена око 1.250 погинулих српских бораца вијенце су данас положили представници МУП-а Републике Српске, Полицијске управе Источно Сарајево, општине Соколац, општинске Борачке организације, Борачке организације „Илиџански борац“ и Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске.

За Републику Српску живот су дала 782 припадника МУП-а Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име