Фото: Соколац-срце Романије

Молитва Светој Петки се чита чистог срца. Света Петка Параскева или у народу позната као Света Петка је била хришћанства подвижница из једанаестог века. Од срба је добила име по дану у недељи, односно петку. Једна је од најпоштованијих светитељки и једна од најчешћих српских слава.

Рођена је у малом граду „Селимпаша“ који је у то време био село и звало се Епиват или Епибатес а данас се налази на европској страни Турске у близни града Силиври. Пореклом је из богате и верујуће породице. Брат јој се звао Јевтимије и веома млад се замонашио а касније посато епископ и светитељ у Мадиту код Галипоља.

Прва молитва Светој Петки

Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божја као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших. Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негде Витезда, и даје слепима вид, узетим здравље, малаксалим снагу, и свима бодрост и радост, Христова девице, наша помоћнице.

Буди и надаље престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, у уснулим у Господу прецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко. Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин.