Кестење, омиљени шкробни орашасти плодови садрже изненађујућу дозу влакана, витамина Ц и важних минерала попут бакра и калија.

Бројне су здравствене благодати кестена. За разлику од већине осталих орашастих плодова, кестен садржи мало бјеланчевина или масноћа и углавном нуди сложене угљикохидрате. То не значи да има мало битних храњивих састојака, кестени врве витаминима и минералима који су добри за здравље.

Док је кестен био омиљена храна старих Римљана, Грци су препознали и његова љековита својства.

Плодови питомог кестена чисте крв и јачају имунитет. Тешко су пробављиви, али зато дају пуно енергије. Због њихове храњивости стари народи су их користили за јачање организма, док су се у средњем вијеку плодови питомог кестена користили као важна намирница у прехрани сиромашних слојева друштва.

Изузетно је храњив, садржи врло вриједне минерале и витамине као што су магнезијум, калцијум, калијум, фосфор, жељезо, скоро све групе витамина Б.

Листови кестена се користе за чај. Садрже чак 95 одсто танина, те разне есенцијалне смоле и витамин К који је изузетан код заустављања крварења.

У комбинацији с мајчином душицом кестен лијечи проблеме с дисајним системом, чисти организам, помаже код болова у леђима и дијареје. Мед од кестена је врло храњив и љековит. Лијечи гастритис и пробавне сметње, штити јетру, те придоноси бољој циркулацији крви.

Дивљи кестен најчешће се примјењује у лијечењу проблема с венама, артритисом и реумом. Дјелује диуретично и антиупално, смањује оток лимфе и помаже код кожних обољења. Позната је и тинктура кестена која се користи за проширене вене, код проблема с циркулацијом, код болова у костима, зглобовима и леђима.

Цвјетови се користе у изради тинктура за лијечење реуматских тегоба, гихта, артритиса… Од пупова се раде познате Бацхове капи које помажу код учења и концентрације.

Према старом вјеровању, имаћете добро здравље ако пронађете три сјеменке у плоду дивљег кестена.

Како бисте искористили предности кестена, прескочите заслађени кестен-пире и радије изаберите куване без доданих састојака или их купите свјеже и покушајте сами испећи. Осим традиционалних салата, надјева и супа, кестени се одлично комбинују са свим омиљеним окусима јесени и зиме, укључујући јабуке, купус, пуретину, тимијан и гљиве.

ИзворKlix.ba
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.