Научници су, први пут уз помоћ НАСА телескопа за ‘лов’ на планете, забележили како огромна црна рупа уништава несрећну звезду што показује хаотични догађај у свемиру од почетка до краја.

Сателит америчке свемирске агенције ТЕСС открио је детаљни след нестанка звезде удаљене 375 милиона светлосних година која је повучена моћном гравитацијом супермасивне црне рупе, објавили су научници у четвртак.

Звезда величине нашег Сунца на крају је ‘прогутана’ у ретком свемирском догађају, додају. Астрономи су користили међународну мрежу телескопа како би открили феномен пре него што су се окренули ТЕСС-у који је дизајниран да ‘лови’ удаљене планете а који је забележио почетак драматичног догађаја показујући своју ефикасност у проматрању свемира.

„Ту се радило о комбинацији способности и среће и понекад вам то треба да погурате науку напред“, рекао је астроном Томас Холоиен из Царнегие института за науку који је водио истраживање објављено у часопису Astrophysical Journal.

Такав феномен се догоди кад се звезда превише приближи супермасивној црној рупи, објекту који постоји у средишту многих великих галаксија укључујући нашу Млечни пут.

Веома снажне гравитацијске силе црне рупе растргну звезду и нешто материјала буде избачено у свемир, а остатак упадне у црну рупу формирајући при том диск врућег, сјајног плина.

„Можемо мерити брзину којом постаје сјајнија а уочимо и пад температуре и сјаја који су јединствени“, каже Холоиен.

Уочавање осцилација светла док црна рупа прождире звезду и избацује звездани материјал у спирали могло би помоћи астрономима да разумеју понашање црне рупе, научну мистерију од рада физичара Алберта Ајнштајна пре више од века када је истраживао утицај гравитације на светло у покрету.