Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је забрана меча између фудбалских клубова “Трепча” и “Црвена звезда” на Космету, још један доказ настојања Приштине да се Србија на сваки, па и на симболичан начин, истисне са КиМ, иако је утакмица за циљ имала промоцију спорта, а не било какву политичку поруку.

– Послије забране фудбалског меча између ”Трепче” и ”Црвене звезде”, који је данас трабало да буде одигран у Звечану, Приштина мора наглавачке да лети из УЕФА и ФИФА, где јој никада и није било мјесто – поручио је Ђурић у писаној изјави.

Ђурић је додао да су сви у протеклом периоду били свједоци да је самовољом и противправним одлукама Приштине, супротно свим споразумима о слободи кретања и савременим цивилизацијским вриједностима, улазак на КиМ био забрањен и политичким званичницима из Србије.

Подсјетио је да ово није први пут да се спортистима онемогућује долазак у јужну српску покрајину.

– Настојањем да инсталирају гвоздену завјесу између централне Србије и наше јужне покрајине, Приштина бира пут самоизолације, као што су Албанци то чинили толико пута у историји, али српски народ се не опасује зидовима и жели да егзистира у отвореном друштву, онако како се у савременој Европи данас живи – навео је Ђурић.

Он је подсјетио и да је утакмица домаћина “Трепче” из Звечана и београдске “Црвене звезде” требало да буде одиграна у складу са пропозицијама УЕФА и ФИФА, тако да је, каже, Приштина данас, агресивним политичким актом ударила и на темеље европског и свјетског спорта и вриједности мира и сарадње које он промовише.

Ђурић је поручио да ће о овом потезу Приштине, који оцјењује као антицивилизацијски и антиевропски, бити обавештене све надлежне међународне инстанце, како би читава међународна заједница још једном имала прилику да види да је самопроглашено Косово “црна тачка и острво неуређености и хаоса на европској мапи”. Експедиција ФК “Црвена звезда”, која је данас од 14 сати требало да одигра утакмицу Купа Србије против “Трепче” у Звечану, није пуштена на Космет и фудбалери су се вратили са административног прелаза Јариње.

То значи да од утакмице дефинитивно нема ништа, па ће тај дуел бити одигран сутра од 17 сати у Спортском центру ФС С у Старој Пазови.