Поштовани суграђани, драги пријатељи Сокоца и Романије, желим да са вама подјелим радост и понос што је наша суграђанка пронијела славу наше општине и Републике Српске до далеког Јапана. Да заједно у овим празничнима данима честитамо Бојани Грујић на труду раду и награди и пожелимо јој још много професионалног и сваког другог успјеха.

Наиме доцент др Бојана Грујић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци на свјетској конференцији YSRM2019 & REIF2019 (Young Scholars’ Symposium on Rock Mechanics and International Symposium on Rock Engineering for Innovative Future), за научнике и истраживаче у области иновационих технологија и геотехничког инжењерства, децембра ове године, на Окинави, у Јапану, је освојила прву (А) награду (Scholarship Award), и тиме допринијела развоју и промоцији не само Републике Српске и Универзитета у Бањој Луци, већ и наше општине и наше Романије будући да др Бојана с поносом наглашава ко је и одакле је.

Велика је ствар када између више од 500 пристиглих радова научника из различитих крајева свијета Ваш рад буде најбољи и баш Ви успијете да добијете признање за труд и рад. Има ли већег доказа да тај рад вриједи, да се труд исплати и да је професионално задовољство и усхићење због бављења оним што Волите најбоља и можда највриједнија награда. Доктор Грујић је учествовала са радом под називом: “Развој нумеричког модела за предвиђање и смањење геохазарда – студија случаја: рудник камене соли у Тузли”.

Па као да то није довољно, на конкурсу за постдокторско истраживање у Јапану, на коме је било пријављено укупно 1247 кандидата (докторанада) из цијелог свијета, од чега је предвиђено свега 110 награда и то 33 за област инжењерства, Бојана се и овај пут представила у најљепшем свјетлу и награђена је наградом за постдокторско истраживање, које управо завршава на Универзитету Yamaguchi, у Јапану. У Републику Српску се враћа у марту наредне године.

Како сам обавјештен дочекаће је Плакета Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, поводом 23 године рада и развоја ове образовне установе.

За све ове успјехе и лична признања др Грујић ми сви на Сокоцу и Гласинцу смо и те како поносни. Она својим залагањем наш Гласинац ставља на добар глас. Вјерујем да је њен рад, успјех и труд мотив и подстрек и другима да раде, да се усавршавају и да проносе своју и славу свог завичаја и Републике Српске.

Ја лично, а вјерујем и многи у Сокоцу вољели би да своје колеге, студенте и сараднике подстакнете да у оквиру предавања и вјежби раде на осмишљавању и модернизцији комплетног градског језгра наше општине. Да раде пројекте и да размишљају како унаприједити и олакшати живот људима на овом простору, у складу са свим захтјевима архитектуре и градитељства у 21. вијеку.

Такође желим да Вам кажем да имате потпуну слободу да у име наше општине упутите позив Вашим јапанским колегама да дођу и посјете Соколац, и Републику Српску.

У свему што радите имате и имаћете пуну подршку наше локалне заједнице и мене лично.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица