На адресу Начелника општине Соколац Милована Бјелице, стигло је писмо Доц. др Бојане Грујић, из Сокоца, професора на грађевинском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Она се обратила из далеког Јапана, поводом једне веома лијепе вијести која је изузетно важна и за нашу општину Соколац, јер је у Јапану, на крају свијета, на додјели великог признања, пред многобројном публиком у пуној Конгресној дворани Окинава центрa поносно истакла да је из Сокоца, са Романије.

Наиме, на свјетској конференцији за научнике и истраживаче, која је одржана од 01-04. децембра на Окинави, у Јапану, под покровитељством Свјетске организације за механику стијена и геотехничко инжењерство, Бојана је освојила златну плакету, прву (А) награду и иза себе оставила и енглезе и американце заједно са свима осталима. На конференцији је било више од 20 земаља учесница и више од 500 научника.

Честитамо Бојана!


Унверзитет у Бањој Луци је написао прилог о томе, који преносимо у цијелости:

Да су снага појединца и важност усавршавања ,,пасош” за наше боље сутра, показала је доцент др Бојана Грујић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци на свјетској конференцији YSRM2019 & REIF2019 (Young Scholars’ Symposium on Rock Mechanics and International Symposium on Rock Engineering for Innovative Future), за научнике и истраживаче у области иновационих технологија и геотехничког инжењерства.

Конференција је одржана од 01. до 04. децембра 2019. године, на Окинави, у Јапану, а доц. др Грујић је у зид успјеха Универзитета у Бањој Луци уградила златну плакету, освојивши прву (А) награду ,Scholarship Award, и тиме допринијела развоју и промоцији нашег Универзитета у свијету. Између више од 500 пристиглих радова и научника из различитих крајева свијета на поменуту конференцију, доктор Грујић је учествовала са радом под називом: “Развој нумеричког модела за предвиђање и смањење геохазарда – студија случаја: рудник камене соли у Тузли”.

Плакета Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета

Овдје није крај успјеху, јер је доктор Бојана Грујић током претходних година као и током 2019. године показала изванредне резултате свог научно-истраживачког рада. На конкурсу за постдокторско истраживање у Јапану, на коме је било пријављено укупно 1247 кандидата (докторанада) из цијелог свијета, од чега је предвиђено свега 110 награда и то 33 за област инжењерства, Бојана се и овај пут представила у најљепшем свјетлу и награђена је наградом за постдокторско истразивање, које управо завршава на Универзитету Yamaguchi, у Јапану.

Плакета Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци, на челу са деканом факултета проф. др Бранкицом Милојевић, такође је препознао значај и вриједност научно-истразивачког рада доктора Бојане Грујић и наградио је Плакетом за изузетне резултате постигнуте у научно-истраживачком раду. Награда је уручена на свечаној академији поводом 23 године успјешног рада и развоја Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, а која је одржана 13. децембра 2019. године у амфитеатру наведеног факултета.