Тридесетогодишњи Сокочанин Никола Башевић, власник недавно регистроване фирме „Snyder“ примјер је како се добром идејом може доћи до уносног посла уз мало помоћи заједнице.

basevicprica04102016
Никола Башевић за сада ради сам

Иако је широј јавности у крају, познат као виртуоз на виолини на слављима, урођена радозналост није му дала да остане само на заради током викенда и празничних скупова, па је одлучио да уђе у посао којим се сада ријетки  баве. У једном тренутку сјетио се да би добро прошао са производњом типских ауто-пресвлака. Његову идеју о куповини машине за шивење у породици, која нема везе са тим послом, прихватили су са невјерицом и смијехом. То га није обесхрабрило иако се школовао за грађевинског техничара. Увјерен да је на правом путу Никола је остао при своме, купио је прву машину и почео самоук обуку шивења користећи се информацијма савремених друштвених мрежа.

basevicprica04102016_2
Повратак ријетким занатимa

– С обзиром да свирам виолину, одједанпут ми припремајући се за рад на машини, синула идеја да почнем са израдом заштитне опреме за музичке инструменте, тј. футрола. Прве сам урадио за своје колеге музичаре са којима свирам, а како су били одушевљени, услиједиле су наружбе. Почео сам ширити посао, а идеја о ауто-пресвлакама је остала да сачека проширење посла и јачање фирме. Радим по мјери и жељи купца, а веома често и према идеји коју сам замислим и на крају сви буду задовољни, каже Башевић.

До сада је радио заштитну опрему за музичке инструменте група са којима је свирао; Рузмарин бенд, Фокус, Ројал, Гоци бенд, Екстра бенд, а потом и за позната имена БиХ естраде; Дина Мерлина, Шерифа Коњевића, Енеса Беговића, Ал’Дина и друге. Како је посао кренуо добро Никола је одлучио да региструје фирму „Snyder“ (Снајдер) и почне ширу производњу. Добио је и подстицајна средства у оквиру пројекта „самозапошљавања“ од Завода за запошљавање РС, вјерујући да је повратак старим занатима уносан посао.

basevicprica04102016_3
Из фирме Snayder

– За сада нико не производи овај вид заштитне опреме у Босни и Херцеговини. Сем те опреме  за музичке инструменате радим футроле за ловачку пушку, за рибарску опрему, прслуке за лов и риболов, дио спортске опреме као што су руксаци за планинаре, футроле за фотоапарате и видео камере. Биће ту и ђачки програм ; руксаци, анатомски руксаци и многи слични производи од квалитетног материјала које ћу увозити из Њемачке. За моје производе нашли су се купци у Аустрији и Њемачкој увјерио сам се појединачном продајом за пријатеље, појаснио је.

Купци су задовољни јер су цијене прилагођене стању у друштву. За футролу за пушку ловац треба да извоји 40-50 КМ, заштитна опема за гитару кошта 60 КМ, а за клавијатуру до 80 КМ.

Посао је започео у породичној кући у улици Марка Ећимовића у Сокоцу, а ускоро отвара радњу и у објекту Тржног центра „Том“ у Источном Новом Сарајеву. За сада сам шије, набавља материјал, бине о продаји и изгледу. Ако пословање фирме „Snyder“ буде текло узлазном линијом планира запослити још два радника и дизајнера нових производа. Овај млади предузетник успјех види у квалитету, а не квантитету па ће акценат ставити на обезбјеђење доброг репроматеријала, отуд и нада да ће се његови производи наћи и на тржишту ван БиХ.

basevicprica04102016_4
Један од производа Snyder-a

За заинтересоване купце и сараднике Е-mail адреса је; info@snyder.ba и сајт ; www.snyder.ba . Тел; 065-472-205

Башевић вјерује да сви млади људи имају идеју за добар пасао, али да им треба  јака воља да то покажу и упорност да то остваре.

– Треба имати храбрости и одлучити се на ризик, јер без тога нема ни посла, успјеха и профита, поручио је Никола.

Он тврди, а у одговарајућим агенцијама треба да знају, да младим предузетницима недостаје више информација о првим корацима за улазак у бизнис и помоћ код дилеме; који је облик организације и регистрације фирме најбољи.