Удружење за помоћ лицима са посебним потребама „Подршка“ Соколац ради пуних осам година.

djecijikutaksokolac05102016

„Подршка“ је реализовала више квалитетних пројеката, у својим активностима сарађивала са међународним организацијама, невладиним сектором у Републици Српској и БиХ  и, наравно, са руководством соколачке општине,  како би се  помогло, прије свега, лицима са посебним потребама и њиховим породицама.

Према ријечима предсједнице Удружења Сњежане Башевић, и у овој години реализује се више пројеката којим се жели помоћи лицима која имају проблеме у развоју, посебно дјеци.

– У складу са својим могућностима помажемо лицима оменетним у развоју, као и њиховим породицама. Наравно, ријеч је о члановима нашег Удружења. У току ове године покушали смо обогатити понуду нашег  киоска, који је смјештен у главној соколачкој улици. Овај објекат, у коме је запослено једно лице, члан Удружења,  поклон је  Града Источно Сарајево . У том простору  купцима нудимо много тога –  накит, бројанице, иконе, сувенире и друго. У  асортиману  је оно што  је урађено руком чланова Удружења, али и оно  што раде наши партнери. Однедавно у кисоку нудимо све што је потребно за декорацију  простора у којима  се одржавају рођенданска славља и свадбе, материјал  за кићење аутомобила, цвијеће и остало. Већ смо  имали  поруџбе за  два свадбена  весеља – каже  Башевићева.

Удружење „Подршка“ је, уз финансијску подршку оппштине Соколац, ангажовала логопеда, који је радио са дјецом два мјесеца. Због кашњења уплате за његов рад, ове услуге  су прекинуте. Иначе, било је планирано да лагопед са малишанима ради још два мјесеца. Уколико не настави да ради како је било договорено, средства ће се усмјерити за рад Дјечијег кутка.

– Дјечији кутак је један од најквалитетнијих и најважнијих пројеката Удружења, који релизујемо у сарадњи са Солидарном групом Соколац, која је формирана прошле године, организацијом Wоrld Vision и општином Соколац. Све смо учинили да помогнемо дјеци под ризиком, међу којима су и чланови Удружења „Подршка“. Просторије смо добили од општине и оне се налазе у Спортској дворани. Челни људи соколачке општине су нам обећали помоћ, оно што је неопходно да би Дјечији кутак радио и у току 2017. године. У Дјечијем кутку два радника соколачког Центра за социјали рад раде по четири сата дневно. Ријеч је о социјалном раднику и  дефектологу. Кутак је на располагању дјеци сваки радни дан у времену од 11 до 15 часова. Са  нама су и  волонтерке, дјевојке са завршеном високом школом, које су прошле бројне обуке и изузетно добро познају оно што је потребно за рад у Дјечијем кутку – истиче Сњежана Башевић.

Удружење „Подршка“ је имало и више хуманитарних акција, на племенит начин реаговало је када је требало обезбиједити средства за лијечење  својих чланова, али и других грађана.