Психијатријска болница на Сокоцу је добила вриједну помоћ у медицинској опреми коју им је уручио Rotary Club Сребреница.

Данас, 18. новембра 2016. године је испоручен је шести камион опреме од десет планираних. Овој институцији је, између осталог, уручено близу 100 болничких кревета, два ултразвучна апарата, столови за преглед пацијената, надзорни монитори, инвалидска колица, дио опреме за кухињу и просторије дневног боравка, канцеларијска опрема и намјештај и друго.

Директорица Психијатријске болнице на Сокоцу Биљана Реновица-Цвијетић је изјавила да је веома задовољна опремом која, иако је кориштена, у изврсном стању и веома потребна овој институцији.

“С обзиром на то да наша болница користи опрему која датира из седамдесетих година јасно је да је у веома лошем стању и да отежава рад болничког особља, али и третман и боравак наших пацијената којих је тренутно близу 150. У овој институцији нису смјештени само пацијенти с простора Републике Српске већ из цијеле Босне и Херцеговине. Инсталирањем добијене опреме побољшат ћемо услуге болнице и унаприједити рад болничког особља, а пацијентима олакшати боравак у овој институцији. Успјели смо реновирати неколико просторија унутар објекта које смо опремили новом опремом, а у плану је реновирање осталих просторија. За сада нам недостаје постељина за кревете које смо добили те на овај начин желим упутити апел за помоћ свима онима који нам могу помоћи јер се ради о једној од најтежих категорија пацијената који овдје остају и до краја живота”, казала је Реновица-Цвијетић.

Координатор овог пројекта и предсједник Rotary Cluba Сребреница Недељко Симић, изјавио је да је медицинску опрему осигуран Rotary Club Клостернеубург из Аустрије, а да је трошкове транспорта опреме финансирао Новоматиц Аустриа. Ријеч је о кориштененој медицинска опрема која је у исправном стању и прије испоруке сервисирана и контролирана те веома употребљива за разлику од оне коју користи већина здравствених бх институција. Прије испоруке опреме представници болнице на Сокоцу су путовали у Аустрију и извршили увид како би се избјегао увоз неисправне и застарјеле опреме.

“Ова институција ће добити близу 15 тона различите медицинске опреме и апарата. Иако је ријеч о донацији и опреми која недостаје великом броју здравствених институција, компликоване процедуре увоза дониране опреме и инсистирање на плаћању трошкова царине и ПДВ, отежавају и доводе у питање наставак овог пројекта. Донаторима је несхватљиво да некоме ко вам поклања опрему и сноси трошкове транспорта, држава жели наплатити трошкове увоза опреме коју сама није у стању осигурати. Због тога велику захвалност дугујемо Градској организацији Црвеног крста Источно Сарајево која је, за потребе болнице на Сокоцу, преузела извршавање увозних процедура”, закључио је Симић.

Ово је наставак медицинског пројекта који су иницирали Rotary клубови у БиХ, а први конвој сличне медицинске опреме испоручен је у априлу 2014. године болници у Бихаћу која је готово уништена усљед пожара.

Након тога је више од 30 здравствених институција и других организација које се баве неким од видова пружања медицинске помоћи или његе (болнице, домови здравља, клинике, старачки домови, организације које збрињавају особе с потешкоћама особе с потешкоћама у развоју, обданишта и друго) испоручена велика количина медицинске и друге опреме у 2014. и 2015. години у укупној вриједности близу 500.000 еура.

1 КОМЕНТАР

  1. хаха….ротаријанци…мини масончићи…оригинално извор пара је неко крваво ратиште…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име