Општина Соколац је једна од ажурнијих локалних заједница у БиХ у провођењу пројекта „Поболјшања локалног окружења за инвестирање – LIFE“, који ова општина имплементира у сарадњи са Групацијом  Свјетске банке и уз подршку Британске амбасаде у БиХ, оцијењено је јуче на другој сједници Привредног форума општине Соколац.

pfsastanak09122016

Привредници са подручја општине и чланови локалне управе, уз присуство представника Групације Свјетске банке разговарали су о оствареном прогресу у реализацији закључака прве сједнице Привредног форума општине Соколац и анализирали постигнуто у протеклих шест мјесеци .

– Презентовали смо остварене резултате у оквиру пројекта и добили веома високу оцјену да смо једна од ажурнијих општина по овом питању и да већ имамо конкретне резултате у активностима Привредног форума и преузетих  обавеза и смјерница на претходном састанку са Групацијом свјетске банке, истиче Начелник општине Соколац Милован Бјелица.

На јучашњој сједници је разматран и оквирни приједлог плана овог тијела за наредну годину. Предложено је да се сазове тематска сједница Привредног форума на којој би се разматрао начин образовања кадрова занатске струке за потребе привреде ове локалне заједнице.

pfsastanak09122016_2

– Недостатак појединих занатских занимања је постао велики проблем за наше привреднике, јер одређених специјалности  нема. Показали су то и резултати појединих конкурса. Данас смо направили анализу и закључили да је овакве активности требало много раније покренути, а протекле двије године, колико радимо на томе, већ су донијеле неке резултате, тврди  Бјелица.

Суштина  Привредног форума, који је саставни дио пројекта „Побољшања локалног окружења за инвестирање – LIFE“ је да одлуке битне за општину Соколац доносе заједно представници  локалне власти и привредници, односно инвеститори.

– У протеклих неколико мјесеци  организовали смо посјете локалним компанијама и том приликом су нам рекли са којим проблемима се сусрећу у пословању, идентификовани су проблеми које локална заједница може ријешити сама, али и они који се могу ријешити једино уз помоћ виших инстанци власти. Проблеме који су у нашој надлежности  рјешавамо сами, а проблеме у надлежности државе уз помоћ ткз.сарадничке мреже, преко Министарства за економске односе и регионалну сарадњу у РС и ФИПЕ која је задужена у ФБиХ ми делегирамо надлежним министарствима, односно Владама, каже координатор  за инвестициону подршку  пројекта LIFE у општини Соколац Митар Пржуљ.

На састанку сарадничке мреже који је заказан за 16. децембар у Источном Новом Сарајеву, актери на имплементацији пројекта „Унапређење пословног окружења“ добиће извјештај о томе шта је урађено на рјешавању проблема који су делегирани ентитетским и државним министарствима.

– На јучашњем састанку Привредног форума општине Соколац истакнути су проблеми у континуираном снабдијевању шумским дрвним сортиментима прерађивачких капацитета, што та привредна друштва доводи у ситуацију да немогу да испоштују своје купце и планирају производњу на дуже вријеме. Други проблем је недостатак  поједних занимања  занатских струка, нагласио је Пржуљ.

Он је навео податак да би за рјешавање проблема редовним путем ; локални парламент – средњошколски центар – министарство,  било потребно  двије-три  године. Како ово питање захтијева бржи одговор на данашњој сједници Привредног форума у Сокоцу подржана је варијанта да сама локална заједница и приватни инвеститори финансирају преквалификацију заинтересованих лица за дефицитарна занимања занатске струке. У том случају  преко Пројекта  Владе РС, који се реализује на нивоу РС а тиче преквалификације и доквалификације дефицитарних занимања, најбоље рјешење за општину Соколац би било да се у оквиру Средњошколског центра  формира комбиновано одјељење занатске струке, за које би ресорно министарство обезбиједило средства.

Један од позитивних примјера рјешавања проблема у оквиру пројекта „LIFE“, како трвде у локалној управи у Сокоцу је и питање редовног снадбијевања електричном енергијом дрвопрађивачких капацитета на 35-КW далеководу Соколац – Равна Романија – Мокро.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име