У ловиштима романијским још једном су се дружили дугогодишњи пријатељи – чланови  Ловачког друштва „Лазарево“ и Ловачког удружења „Гласинац“. Догодило се то десетог и једанаестог  децембра. Овога пута у братском колу нашли су се и ловци из  Чачка и Вишеграда.

lovcidruzenje12122016_8

Све је почело у петак, 9.децембра, у вечерњим часовима, када су соколачки ловци  дочекали своје  дугогодишње  пријатеље из ЛД „Лазарево“. Уобичајени церемонијал, оно што се понавља  годинама – срдачни поздрави, чашица пића  и одлазак на коначиште.

Сутрадан, у суботу, сунце  је, као ријетко када у децембру, обасјало Романију. Изостао је зимски амбијент, оно што је  скоро увијек  дочекивало госте из банатске равнице када  су  долазили на  горовите просторе. Уживали су домаћини и гости у ловним подручјима Копита, Деветака, Романије, у  прелијепим крајолицима,  који у времену  када  долази  зима љубитељима природе дарују праву чаролију, лијече немире, смирују , душу пуне посебним   задовољством. Наравно,  пушчане цијеви  у рукама људи којима је дружење изнад свега,  биле су усмјерене  на стазе којима пролазе  дивље свиње, лисице,  вукови и други „становници“  романијских шума. Одјекивали  су пуцњи.  Пред ловцима из равнице  простирали су се  призори  за памћење.  Било је и одстрјела – пало је  десатак дивљих свиња, а  много више их је имало среће да  умакне  хицима. Поново је  дружење, уз чувени ловачки  доручак и  романијску  шљивовицу, било  у првом плану.

lovcidruzenje12122016_2

У смирај дана, у мразовитој и ведрој вечери,  уз тактове народне музике, најпознатије  ловачке пјесме, почело је традиционално дружење у ресторану „Романијапутева“, фирме којом „командује“ Мирко Пандуревић, човјек који, као ријетко ко, има  разумијевања за организације  и удружења  која се   у беспарици  боре за  природу и живот у њој.

Увод у весело, разиграно и распјевано вече, као и у низу минулих састајања ловачких,  попунили су  говори  оних што  сједише на почасним мјестима.

У име домаћина – Ловачког удружења „Гласинац“, говорио је Радомир Војиновић, предсједник Удружења, који  изрази радост што је  деценијама  судионик  братског  друговања ловаца Лазарева и Сокоца.

lovcidruzenje12122016_5

Предсједник Ловачког друштва „Лазарево“ Новак Андрић, присутне подсјети на  богату традицију  ловства у Лазареву и на  оно што  краси  сарадњу  ловаца из равнице и  са Романије.

– Пуних седам деценијама ЛД „Лазарево“ живи и ради и  једно је  од ријетких у Србији  које се може похвалити  са  тако дугом  традицијом.  Треба  захвалити  свим претходним предсједницима ЛД „Лазарево“ и ЛУ „Гласинац“ на оном што су  учинили  у минулим деценијама.  Навршило се  три деценије од потписивања повеље  о братимљењу ове двије ловачке дружине, а десетак година  раније  исковане су прве  нити братстке сарадње.  Искрена је  жеља ловаца Лазарева и Сокоца да своје организације  издигну на  трон достојанства. Овај јубилеј треба да буде подстицај  у остваривању  наших нових заједничких циљева – рекао је Андрић.

lovcidruzenje12122016_4

Говорио је у веселој ноћи ловачкој и предсједник организације која окупља ловачка удружења  са простора Сарајевско – романијске  регије и потпредсједник Ловачког савеза Ррпублике Српске – Стеван Драшковић, подсјетивши на  овогодишње актуелности  у ловству  у овом дијелу Републике Српске.

– Много тога  се  дешавало у току 2016. године на подручју наше регије. Имамо, што је веома важно, људе који обављају  значајне  функције у Ловачком савезу Републике Српске. У нашем савезу урадили смо значајне послове  везано за установљавање ловишта  и њихову додјелу на коришћење ловачким организацијама. Надамо се да ће ловачка удружење бити на висини задатка, показати одлучност и вољу  да  на својим ловним просторима  постигну резултате који се од њих очекују. Када је ријеч о активностима Ловачког савеза у наредној години, планирали смо да  ловишта обогатимо  значајним  бројем  зечије дивљачи. У овим и другим активностима  очекујемо  снажну подрушку  локалних заједница и Владе Републике Српске – казао је Драшковић.

lovcidruzenje12122016_6

И начелник општине Соколац Милован Бјелица био гост на ловачкој вечери. Захвалио је гостима из Лазарева  на  оном што  чине  да  Лазарево и Соколац буду  што ближе.

– Разговарао сам са представницима Лазарева, са изаслаником градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића о унапређењу сарадње. Потекла је иницијатива од стране  одговорних у власти Града Зрењанина да се потпише и повеља о братимљењу, што ће се, вјерујем, десити почетком идуће године. Иначе, аша делегација је, прије 11 година, посјетила Лазарево и  поставила камен темељац за изгрању Парохијског дома  и цркве у том  познатом банатском мјесту. Будућа сарадња ће нам  добро доћи у ово вријеме позива  за  коришћење средстава  европских фондова.  Да би се  ушло у те  активности, потребна нам је што садржајнија и конкретнија прекогранична сарадња – истакао је Бјелица.

Са ловцима Лазарева у Соколац  дошао је  и  потпредсједник Савјета  мјесне  заједнице Лазарево Ненад Јоксимовић, који обавља и  дужност одборника у Скупштини Града Зрењанина. Овластио  га је градоначелник Јањић да  разговара са  представницима  локалне  власти у Сокоцу, што је, наравно, и  учинио. И он је  кратко говорио на   ловачкој вечери.

lovcidruzenje12122016_7

– Рекао вам је начелник Сокоца да смо разговарали. Град  Зрењанин је покренуо иницијативу о братимљењу Сокоца и Зрењанина.  Наш Град  ће  пописати  повељу  о братимљењу и са другим општинама у источном дијелу Републике Српске, као што су Рудо, Вишеград  и друге локалне заједнице, али и са  Градом Источно Сарајево. Ово су први кораци. Надам се  да ћемо  добро сарађивати, прије свега у области привреде, културе и спорта. Преносим вам срдачне поздраве нашег градоначелника  Чедомира Јањића и предсједника Савјета мјесне заједнице Лазарево Радована Тихомировића  – рекао је  Јоксимовић, чији су  коријени на  Романији, у селу Врапци, на подручју соколачке мјесне заједнице Кнежина.

Дуго је трајала забава у  ресторану „Романијапутева“. Плело се братско  коло до дубоко у ноћ,  смјењивале  старе, добре народне  пјесме, мелодије компоноване  у част природе, лова и ловаца. Све  је  текло у познатом ритму, у братском загрљају, онако како то само истински заљубљеници у природу и лов знају урадити.

lovcidruzenje12122016

Пред нашим микрофонима и питањима  нашли су се  Милоје Милетић из Лазарева, човјек који не пропушта  дружења на Романији, предсједник Ловачког удружења „Панос“ из Вишеграда Владан Никитовић, који је говорио о напорима  да се  искоријени криволов  у општини Вишеград,  Стево Ковачевић из  Ловачког друштва  „Чачак“, човјек  који   не  крије одушељење  када   се сретне са Романијом и Романијцима, Ненад Јоксимовић, који нам је дуго причао о оном што би  требало учинити заједничким напорима  општина  Сарајевско-романијске регије и Града Зрењанина…

И други ловни дан – недјеља, био је испуњен дружењем у ловиштима. Истина,  са мање жара и жеље и жеђи за ловачким трофејима. Поново су  на мети  биле дивље свиње.  Вук и лисица  су  вјешто избјегли  ловачке засједе. Нису се нашли у видокругу.

lovcidruzenje12122016_3

У  тренуцима  када  је  недјељни дан лагано тонуо у  мразовиту вече,  испред  хотела „Романија“,   домаћини су  испратили  госте. Предали им ловину,  иће и пиће, да им се нађе на  дугом пут  до куће.  Чврсти , братски загрљаји на растанаку, поздрав до новог сусрета у  банатској равници.

И на крају ове приче  о лову и ловцима,  ријечи предсједника ЛД „Лазарево“ Новака Андрића, које  забиљежисмо  у тренуцима  када су гости одлазили са Романије.

– Предивна су  била  два дана  на Романији. Много тога  за сјећање смо доживјели и понијели са собом  у Лазарево. Били смо успјешни и у лову, иако нисмо  видјели вука. Било је дивљих свиња, скоро као и  1991. године када је одстријељена двадесет и једна. У наредним данима  препричаваћемо у Лазареву доживљаје. Већ смо данас имали позиве телефоном наших колега  који  нису могли доћи на Романију. Ми смо, и ово је дружење показало, браћа. Наши коријени су  на овим просторима, што ову  братску везу чини нераскидивом и вјечном.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име