Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника Божића, велики број вјерника упркос хладноћи и познатом романијском мразу, присуствовао је вечерњем богослужењу и налагању бадњака у Бадњој вечери, која је  најавила  радост Дана Христовог рођења.

У храму Светог пророка Илије сва су срца куцала у ритму црквених звона која су најавила долазак највеће хришћанске радости- рођење Господа Исуса Христа.

bvsok08012017_2
Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Након вечерње молитве свештенство је са суграђанима уз молитву наложило бадњаке, а приређен је и ватромет. Вјерницима се обратио протојереј ставрофор Борис Бандука:

– Желим да у име Црквене општине и парохије Соколац у име браће свештеника свим нашим грађанима честитам најрадоснији хришћански празник Божић. Да овај празник буде за њих празник љубави, мира и слоге. Да позове све оне који су са неким у завађи да опросте, јер Христос је управо и дошао на свијет из љубави према људима, да донесе мир, радост и спасење. О томе су пјевали и  анђели приликом рођења Богомладенца. Клицали су и пјевали „ Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља“. Са том поруком и пјесмом желим и свим нашим драгим вјерницима и свим  људима који славе рођење Христово да им овај празник буде празник љубави, мира и сваког добра уз сверадосни поздрав „Мир Божији, Христос се роди !“. Нека буде срећно и благословено ново љето Господње.

Протојереј ставрофор Борис Бандука у обраћању вјерницима

Патријарх Српске православне цркве Иринеј упутио је божићну посланицу вјерницама у којој их је позвао да живе у братској љубави и слози.

„Божић нам указује и на светињу људског живота. Овај празник нас позива на обожење, а не на уништење, на служење животу, не само биолошком  већ и вјечном, а не на робовање смрти“  – наводи се у посланици.

bvsok08012017_4
Бадње вече у храму „Усјековање главе Светог Јована Крститеља“ у Јасику

Божићна посланица је читана и у осталим манастирима и црквама наше црквене општине. Молитве су служене и у храму Свете Петке на Малом Зејтинлику, у храму Светих Отаца у Ћаваринама, храму Светога Георгија у Соколовићима, храму Свих Светих  на Стјеницама,  храму Светога Јована на Јасику, у манастиру Озерковићи те у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

bvsok08012017_3
Ватромет – манастир „Соколица“ /Равна Романија/

Вјерује се ако је на Божић ведро, зима ће бити оштра и сњежна. Надам се да ћете у Новој години и до наредног Божића доносити мудре одлуке. Да ће вам дани бити ведри, а  вјера и љубав бити снажне као и мраз који је ових дана оковао Романију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име