Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд, најоптималнија је траса ауто-пута Београд-Сарајево за становнике Романије и Бирча. Зато су начелници, привредници и посланици са овог подручја и писали владама Републике Српске и Србије.

trasasarbg12022017

Своје потписе на документ у којем се налазе две варијанте трасе новог аутопута ставили су политички и привредни представници две регије. За њих нема дилеме, најоптималнија траса новог аутопута била би Сарајево-Соколац-Зворник- Рума-Београд.

*** Српској одговара траса пута Сарајево – Београд једино преко Подроманије

– И стручно технички и економски мислимо да је оправдана изградња управо овом трасом, а посебно мислим да има и политички значај за ове две регије – каже Споменка Стевановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

– Варијанта један која би ишла преко Романије, Зворника, Београда је од ове друге варијанте преко Горажда, Вишеграда краћа за 90 километара, терен је неупоредиво бољи, што значи да би изградња била јефтинија“, истакао је Рајко Дукић – председник компаније „Боксит Милићи“.

*** Општа подршка траси Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд

Осим наведеног, Дрина чини границу са Србијом у дужини од 200 километара, а с обе стране Дрине у дужини од 100 километара нема аутопутева. Истовремено, у овом делу Српске живи више од 140 хиљада људи, а значајан пројекат би зауставио одлив становништва и поспешио развој регија. Потписници иницијативе очекују подршку влада Српске и Србије.

– Тај пројекат је живот, буквално живот свих ових локалних заједница на Истоку, без тог пута ми смо мртви, значи без тог пута, аутопута, овај простор ће бити мртав, а мислим да никоме није у интересу да се то деси – рекао је Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница.

*** Приоритет да буде траса Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд

Иницијативу подржавају и грађани:

„Наравно да подржавам ту иницијативу, мислим да је то велика ствар. Мислим да би допринио свим овим малим мјестима која се налазе на путу Зворник – Сарајево”, рекао је један од грађана Власенице.

*** Једногласно за трасу Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име