Директор Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ Ристо Марић демантовао је тврдње Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Српске да је окупљање радника заказано у теслићкој „Дестилацији“, а не у тамошњем Шумском газдинству, због „страха од протеста“.

„Шумско газдинство `Борја` не располаже адекватним просторијама и то је искључиви разлог што је састанак организован у `Дестилацији`“, рекао је Марић.

Он је додао да је у позиву који је упућен организационим дијеловима Јавног предузећа, наведено да је сутрашњи састанак са почетком у 11.00 часова заказан поводом активности у вези са организовањем синдиката на нивоу Јавног предузећа.

Марић је нагласио да управа „Шума Републике Српске“ не намјерава да се мијеша у рад синдикалних организација већ искључиво жели да представнике организационих дијелова упути у законску регулативу око организовања синдиката и утврђивања његове репрезентативности.

Он је додао да у оквиру овог предузећа тренутно егзистира више од 40 синдикалних организација, основаних у организационим дијеловима и шумским управама.

„Овако организоване, ни једна од наведених синдикалних организација не испуњава услов репрезентативости прописан чланом 218. Закона о раду. Неспорна је чињеница да су наведене синдикалне организације учлањене у Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске и да му је утврђена репрезентативност. Међутим, овај синдикат је грански и репрезентативност му се утврђује на другом нивоу и он не може да преговара и закључује колективни уговор са послодавцем“, исткао је Марић.

Он је нагласио да је управо због тога раније био организован састанак у Хан Пијеску.

Марић је додао да ни једна синдикална организације у „Шумама Републике Српске“ не испуњава услове репрезентативности.

„Управи је у интересу да се на нивоу нашег предузећа организује синдикат који би био репрезентативан и који би са послодавцем, `Шумама Републике Српске` преговарао и закључио колективни уговор, што је регулисано чланом 240. Закона о раду“, навео је Марић.

Он је подсјетио да је 13. фебруара, у вези са репрезентативношћу синдиката, Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ било предмет ванредне инспекцијске контроле Републичке управе за инспекцијске послове, а на иницијативу Савеза синдиката Републике Српске.

Марић је навео да је том приликом утврђено да у „Шумама Републике Српске“ не постоји репрезентативан синдикат, те да је Правилник о раду послодавац донио у складу са законом.

Поводом најављеног окупљања радника „Шума Републике Српске“ у просторијама предузећа „Дестилација“ у Теслићу, Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Српске је саопштио је да Ристо Марић „поново приводи предсједнике синдикалних организација за оснивање његовог приватног синдиката“.

„На овај потез Марић се одлучио јер није у могућности да то исто уради у просторијама Јавног предузећа, јер се плаши да би тим чином изазвао протесте радника“, навео је овај грански синдикат.

У саопштењу је наведено и да се тим чином Марић мијеша у слободу синдикалног организовања и дјеловања.

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира тврди да „Марић жели да по сваку цијену организује свој `жути синдикат`, који се неће противити усвајању нове систематизације радних мјеста, којом би хиљаду радника оовг предузећа било проглашено технолошким вишком и остало без посла“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име