Источно Сарајево је мјесто настанка Републике Српске и ту чињеницу треба уважавати и не треба се са њом поигравати, поручује градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић сматра да је Универзитет у Источном Сарајеву један од разлога што је тај град најпожељније мјесто за живљење у овом дијелу Републике Српске.

Вуковић у интервјуу Срни истиче све оне који су оснивали и радили на развоју Универзитета у Источном Сарајеву, наглашавајући да је њихова визија тада била несхваћена од великог броја и грађана и политичара.

Он упозорава да постоје разне иницијативе за премјештање појединих факултета или студијских програма на неке друге локације унутар или ван Источног Сарајева, што Градска управа неће дозволити.

Вуковић прецизира да је највећи проблем града Источно Сарајево и цијеле сарајевско-романијске регије – Болница Источно Сарајево, што је познато свима од Требиња до Новог Града.

Градоначелник је незадовољан односом Владе Републике Српске према том проблему и наводи да се у посљедње вријеме воде одређене активности да се крене са градњом нове болнице.

Он очекује да се брзо ријеши тендерска процедура и да коначно крене градња, и то само нове зграде, а никако да се врше адаптација и проширење старих пропалих објеката.

Градоначелник Вуковић предлаже да и у наредном периоду буде настављена пракса да прва тачка дневног реда сваког засједања Скупштине града увијек буду активности на изградњи болнице, све док то не буде ријешено.

Вуковић оцјењује да ће његов и мандат нове градске управе обиљежити организација Зимских олимпијских игара за младе /ЕЈОФ/.

Он сматра да је то велика шанса, првенствено за Српску, да се врати на сцену организације такмичења у зимским спортовима и да покаже Европи и свијету да посједује способност организације великих такмичења у зимским спортовима.

У интервјуу Срни он наглашава да је ЕЈОФ шанса за промоцију туристичких капацитета овог краја, када је ријеч о Јахорини, Требевићу, Романији, Равној планини и свим другим капацитетима који су недовољно представљани у окружењу, па и шире.

То је шанса и за привреду, јер на самим борилиштима треба изградити инфраструктурне објекте.

„Залажемо се за што равномјернији развој града Источно Сарајево и у том смислу нећемо се маћехински односити према општинама гдје су начелници из СНСД-а“, најваљује Вуковић.

Он наглашава да Град жели добру сарадњу са Владом Републике Српске и са Савјетом министара БиХ и свим амбасадама, међународним организацијама и институцијама које су у БиХ.

Вуковић истиче да је већ упутио писмо предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић са захтјевом да одрже радни састанак по питању свих тема које су важне за грађане Источног Сарајева.

Воде се активности на припремама за одржавање састанака са Агенцијом за промоцију страних инвестиција /Фипа/, а има и најава да ће град ускоро посјетити српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, што показује уважавање према граду и грађанима.

Говорећи о могућим иницијативама, о измјени Закона о граду Источно Сарајево, Вуковић истиче јасан и недвосмислен став да град није упитан и да мора трајно да постоји, те да његово постојање не може бити доведено у питање било каквом иницијативом.

„Источно Сарајево је мјесто настанка Републике Српске и ту чињеницу треба уважавати и не треба се са њом поигравати. Зато они који предлажу неке измјене треба да буду јаснији и опрезнији“, поручује Вуковић и наглашава да је град са 64.500 становника признат и уважен од свих у Републици Српској и БиХ.

Вуковић додаје да ће нова градска управа имати довољно енергије, знања и способности да настави развој града.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име