Христово Васкрсење је највећи хришћански празник,  празник над празницима, дан када се сва природа преображава и саваскрсава са Христом.  Уједно то је дан који прослављамо у љубави, заједници и међусобним даривањима.  Дарујемо једни другима љубав,  поштовање,  разумијевање,  а исто тако дарујемо и плодове природе онима којима је то најпотребније.

У духу васкршњег даривања, уочи  највећег хришћанског празника дјеловали су „Град  Светог  Николе“  и Црквена општина Соколац. „Град Светог Николе“ смјештен је у порти цркве Светог пророка Илије у Сокоцу, а са радом је почео 19.12.2016. године. Од својих прихода, које остварује продајом палачинака, кокица, слаткиша и дјечијих играчака, покренуо је  хуманитарну акцију поклањања основних прехрамбених производа породицама којима је то најпотребније.

Свештенство Црквене општине Соколац, заједно са ученицима Средње богословске школе и студентима Теолошког факултета посјетили су двадесет шест најугроженијих породица са соколачке општине пожеливши им много љубави,  здравља, среће и благостања поводом празника Христовог Васкрсења, те им даривали поклон пакете.

Будући да је „Град Светог Николе“  у почетној фази свог дјеловања и да су приходи мали, свештенство Црквене општине се нада да ће вјерни народ препознати њихову  жељу и труд те да ће им се придружити у овом подухвату како би помагали оне којима је помоћ потребна.

– Нека празник Христовог Васкрсења буде само почетак  искреног даривања који би уз добру вољу наших суграђана могао да прерасте у велики пројекат седмичног или мјесечног поклањања животних потребштина, поручује свештенство наше Црквене општине.

Приликом подјеле помоћи старјешина храма Романијске Лазарице, протојереј-ставрофор Борис Бандука рекао је да је Васкрс празник када славимо побједу живота над смрћу,  радости над жалошћу, добра над злом.

–  Овај дивни празник над празницима позива нас да постанемо бољи људи, да једни друге волимо као браћу и сестре своје и ако смо у могућности да помогнемо онима којима је помоћ потребна. Помажући и чинећи милостињу показујемо да смо дјеца Божија која свједоче васкрслог и живога Бога. Тиме учествујемо у радости  других којима смо помогли да се и они осјећају срећно и задовољно. Оно што је најважније је да се они не осјећају заборављено од својих ближњих. Ми смо заједно са нашим студентима, богословцима запосленим у Духовном центру Романијске Лазарице и чланицама „Кола српских сестара“ покушали подјелом ове скромне помоћи да нашим суграђанима уљепшамо радост празника. Са тим људима смо поразговарали и живом ријечју донијели мир, љубав и празничну радост, истакао је протојереј Бандука.

Ако  будемо чинили добро онда смо на прави начин схватили празновање Васкрсења Христовог.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име