На Романији  априлски снијег није посебно изненађење, јер је овај високи простор  запамтио  сњегове и у љетним мјесецима.

Знали су се и у августу  заснијежити врхови романијски. Догодило се то  1979. године, када су  репортери сарајевских медија  пресретали  на Равној Романији  туристе који су се  полуголи аутомобилима враћали са мора,  биљежили  њихово чуђење  у  тренуцима када су  пахуље покривале  тек покошене ливаде.  Кажу,  само у јулу  није падао снијег на Романији. Бар нема сјећања о томе.

Овај  април памтиће се по правој сњежној олуји, која је захватила Романију и бројне друге просторе у Републици Српској. Наравно, Соколац је био епицентер априлске мећаве. Догодило се то у ноћи између 18. и 19. априла. На нижим котама  нападало је близи тридесетак центиметара  снијега, а на вишим скоро пола метра. Невријеме је  унијело пометњу у саобраћају.

Хитно је морала да реагује Зимска служба  “Романијапутева”, а запослени у Радној јединици “Електродистрибуције Пале” имали су пуне руке посла. Влажан снијег је изазвао хаос на  електромрежи, високом и ниском напону на подручју соколачке општине, посебно у шумовитим предјелима. Било је проблема и  водоснабдијевању.

Наравно, на локалитетима  гдје је  почело цвјетање воћа,  снијег и ниске температуре ће погубно дјеловати.  Априлски снијег  донио је невоље и  пчеларима. Осјетиће се то када се буду сумирали резултати овогодишње производње меда. Озимим усјевима, кажу стручњаци, погодује сњежни покривач. Земљиште које очекује прољећну сјетву,  добиће  потребну влагу. Биће добро уколико убрзо дођу топлији дани, али, ево, и данас, 20. априла,  на гласиначкој висоравни  вријеме као у јеку праве зиме. Као ријетко када у ово доба године,  стока се налази у  стајама,  троши оно што је  остало од залиха прошлогодишњег рода сијена.

Фотографије, наравно, више од ријечи говоре о априлским сњеговима на Романији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име