Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић обишао је данас Центар за  унапређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју у Сокоцу.

Преговори о рјешавању проблема које се тичу ревитализације Центра трају скоро четири године, а у њих су од почетка укључени општина Соколац, Пољопривредни институт Републике Српске, Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарство  спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларије ФАО за БиХ.

Према ријечима министра Мирјанића као што је било и раније имће веома значајну улогу за развој брдско – планинског подручја на ширем региону. То јесте капацитет научно – истраживачки, развојни и стручни који ће да понуди многа рјешења пољопривредним произвођачима.

– Главни циљ Центра је да развија неколико важних аспекта,  прво безвирусно сјеме кромпира и на тој основи створи једну базу за производњу сјемена кромпира, затим да развија сјеменску производњу ситних сјемена, крмног биља. На овом подручју прије свега треба развијати, побољшавати ливаде и пашњаке као и анималну производњу – овчарску и говедарску, имајући у виду да на овим подручјима имамо значајан сточни фонд, поготово говеда, јер имамо велику  производњу млијека,значајне произвођаче, не само на подручју Сокоца, него у ширем региону, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирјанић.

Он је додао да Влада Републике Српске издваја око 100.000 конвертибилних марака за рад овог Центра, те да су у току преговори са ФАО – Организацијом УН за храну и пољопривреду која би требала да обезбиједи 1,2 милона долара за различите намјене, прије свега да се комплетира и осавремени постојећа опрема и да се набави одређена механизација. Према његовим ријечима Влада РС ће Центру пренијети око 150 – 200 хектара земљишта на коме би се могла организовати производња.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско –планинском подручју је у саставу Пољопривредног института Републике Српске. Директор ове јавне установе проф. др Војислав Тркуља у своме обраћању новинарима рекао је да је Центар од великог значаја за Републику Српску.

– Велики дио Републике Српске управо је брдско – планинско пордучје и веома је значајно да се овдје организује пољопривредна производња и да се врше истраживања у оваквим условима. Ми имамо за циљ да овој институцији вратимо стари сјај, а до сада смо успјели са сјеменском производњом жита и трава са чиме смо веома задовољни. Уз подршку Владе РС, ми очекујемо на само да вратимо оно што је некада било, него да неке ствари унаприједимо. За Институт који је научно – истраживачка институција, важна ствар на којој ми треба да спроведемо научно – пољопривредна истраживања,те да видимо које су то најбоље технологије, које су најбоље биљне врсте које успјевају у овим условима и да помогнемо наше пољопривредне произођаче. Такође, постоји добра сарадња са образвним институцијама, које имају у плану такође да користе Центар у сврху унапријеђења образовања, истакао је Тркуља.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица након данашње посјете министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у изјави за новинаре рекао је да је управо захваљујући господину Мирјанићу покренута иницијатива за ревитализацију Центра у Мајданима. Он је додао да је Влада РС на приједлог Министраства за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС откупила Центар који је тада био у стечају. Он је додао да ће ФАО Организација УН за пољопривреду и храну обезбиједити око  2,5 милинона конвертиблних марака, али ако се испуне сви услови, тј. тиму експерта је дат рок од мјесец дана да изради пројектно – техничка документација.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, располаже са површинама од 37 хектара земљишта, од чега је минуле јесени посијано 15 хектаара и један хектар огледа. Остале површине нису обрадиве. Центар на Мајданима осим земљишта располаже и са стаклеником, пластеником, лабораторијом за производњу безвирусног сјемена кромпира и простором за складиштење кромпира.

1 КОМЕНТАР

  1. Da li iko pita ministra za regresirano gorivo za nas poljoprivrednike koji kosimo livade i koji imamo krave i ovce a ne oremo i ne sijemo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име