Министар пољопривреде, шумарстава и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић данас је у Сокоцу разговарао са представницима дрвопрерађивача Сарајевско-романијске регије о њиховим проблемима и незадовољству, када је у питању расподјела шумских дрвних сортимената.

На састанку је присуствовао и генарлни директор  ЈП „Шуме РС“ Ристо Марић, начелник општине Соколац Милован Бјелица, као и директори шумских газдинстава са подручја шест општина – Пале , Хан Пијесак, Чајниче, Рогатица, Трново и Фоча.

Већина захтјева које су иницирали дрвопрерађивачи са подручја Сарајевско – романијске регије  на данашњем састанку је размотрена и прихваћена. Оно на чему су посебно иницирали била је нереална расподјела дрвно-шумских сортимената, као и њихов  извоз из Републике Српске.  На данашњем састанку усаглашено је да треба да постоје критеријуми према којима ће се вршити расподјела, те да се у наредном периоду у цијелости мора примјењивати  члан 84. Закона о шумама, према коме при расподјели шумских дрвних сортимената приоритет имају локални прерађивачки капацитети. Такође, донешен је закључак да се морају раскинути уговори са препродавцима трупаца, као и да се настави интезивна контрола нелегалних радњи у шумама.

Према ријечима министра Мирјанића, општи став је да треба све учинити да се у оквиру ЈП „Шуме РС“ и дрвопрераде успостави однос који ће представљати континуитету снабдјевању дрвопрерађивача и њихов несметани рад. Он је додао да се члан 84. Закона о шумама мора у потпуности примјењивати, те да се морају увести додатни критетријуми који ће у потпунсти дефинисати закључивање пласмана дрвних сортимената са дрвопрерађивачима. Посебно је нагласио да се мора интезвирати контрола нелегалних радња у шумама.

– Дрвопрерађивачи у цијелој Републици Српској требају бити снабдјевени са довољном количином дрвних сортимената. Кроз усавршавање Правилника о експолатацији шума са становишта уређења критеријума , треба да се искристалишу елементи које закон регулише, то јесте члан 84., то јесте да се уведу правила која ће дрвопрерађивачима са подручја општина, прије свега неразвијених општина и оних које располажу великим годишњим етатом и дрвним сортиментима обезбједи довољна количина сортимената. Такође, треба да се покуша уредити и стање у приватним шумама, имајући у виду да приватне шуме располажу са око 180 хиљада трупаца обловине и око 520  хиљада кубика других дрвних сортимената, те да се покуша у оквиру система дефинисати начин рада са тим добром . Морам, нагласити да оно на шта морамо ставити посебан акцент јесте контрола нелегалних радњи –  препродаје шумских сортимената, крађе шуме и томе сличног, јер је у суштина у томе да шуме нису власништво само ове генерације, него су власништво и будућих генрација које требају да користе ово добро као ресурс за изградњу своје општине, републике и земље, истакао је након данашњег састанка министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић.

Након састанка присутним новинарима обратио се и генерални директор ЈП „Шуме РС“ Ристо Марић.

– Јавно предузеће Шуме РС, управа и ја као директор испоштоваћемо све оно што је договорено на данашњем састанку, а то се посебно односи на доградњу Правилника о расподјели са критеријима високо вриједног дрвно шумског сортимента. Правилник  ће бити примјењив од децембра ове године за годину 2018., тј. критерији који се односе на уговарање о продаји дрвно –шумских сортимената као и на купце робе у јавном предузећу Шуме РС. Што се тиче извозника, који су куповали, препродавали и извозили високо вриједни дрвни сортимент, мораће да оправдају што су извозили и гдје су куповали те дрвно-шумске сортименте. Са онима који не буду могли да оправдају своје послове биће раскинути уговори, истакао је Марић.

Када је ријеч о кадровским рјешњима у одређеним шумским газдинствима, Марић је рекао да је договорено да ресорни министар у наредном периоду искординира са политичким опцијама које чине власт у Републици Српској, како би се регулисала одређена кадровска питања. Он је додао да у шумском газдинству „Романија“ Соколац на позицији в.д. директора остаје Страхиња Башевић, до истека важења рјешења, а то је 30. април.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача Сарајевско–романијске регије Бране Витомир рекао је да је задовољан исходом данашњег састанка, јер је већина захтјева прихваћена. Он је додао да убудуће мора постојати боља сарадња између дрвопрерађивача, ЈП „Шума РС“ и министарства, јер  да је постојала боља комуникација не би дошло до протеста, што је доказао и данашњи састанак.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица који је присуствовао данашњем састанку рекао је да он нема право да се мијеша у рад и кадровску политику ЈП „Шуме РС“, али да му је стало да постоји добра комуникација између руководства овог предузећа, дрвопрерађивача и локалне заједнице. Он је додао  да општина Соколац једним дјелом зависи од производње у шумском газдинству „Романија“ Соколац, те да постоји лоше искуство из претходних година због великих дуговања газдинства према овој локалној заједници. Он је додао да га радује чињеница да Министараство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на челу са министром Стевом Мирјанићем,  није остало глухо на његов апел и захтјев дрвопрерађивача.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске јуче је боравио у Источном Сарајеву, гдје је о ситуацији у шумарству и дрвопреради разговарао са начелницима општина Соколац, Пале, Хан Пијесак, Рогатица, Трново, Чајниче и Фоча, као и са генералним директором предузећа „Шуме Републике Српске“ Ристом Марићем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име