Прољећна киша окупала је Соколац овог ђурђевданаског јутра.  У порти цркве Светог пророка Илије окупила се група ходочасника, који по девети пут одлазе на поклоничко путовање манастиру Острог, гдје ће се поклонити  моштима  Светог Василија Острошког.

Ове године на поклоничко путовање кренуло је дванаест ходочасника из нашег града. Молитвом и жељама за срећан пут испраћени су уз благослов свештенства Црквене општине Соколац.

Вођа пута и ове године је Дејан Елез. Он је један од покретача овог путовања. Манастиру Острог одлази већ девету годину заредом. Како каже, задовољство му је што  се све више младих људи придружује на овом светом путу.

– Девету годину заредом одлазимо да се поклонимо моштима Светог Василија Острошког. Годинама број ходочасника се повећава, тако да ове године на поклоничко путовање креће нас дванаест из Сокоца, што је мени  као једном од оснивача овог пута посебно драго. Међу нама је и једна дјевојка. Прати нас ружно вријеме, али се надамо да ћемо уз Божију помоћ прећи овај пут  и у манастир Острог стићи 11. маја, у манастиру дочекати 12. мај – празник Светог Василија Острошког, истакао је Елез.

По први пут на поклоничко путовање кренуо је и најмлађи међу њима, шеснаестогодишњи Стефан Бајагић, члан Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац.

– Када сам видио ходочаснике како одлазе на путовање прошле године, јавила ми се жеља да и ја кренем са њима. Ове године жеља ми се остварила. И раније сам посјећивао манастир Острог, а ове године одлазим као ходочасник. Надам се да ћу уз Божију помоћ истрајати на овом путу, рекао је Стефан.

Једина дјевојка која се одважила да препјешачи пут дугачак 220 километара је Младенка Вукосављевић. Она на поклоничко путовање одлази други пут.

– Ја бих свакоме препоручила да крене на овај свети пут, јер је то осјећај који се не може описати, већ се мора доживјети, поручила је Младенка.

Младићи из Сокоца су 2009. године први пут отишли на поклоничко путовање. Од тада па до данас ова традиција није прекинута. Ове године на поклоничко путовање кренули су: Дајан Елез, Младен Цвијетић, Миленко Цвијетић, Ненад Радовић, Милисав Зорановић, Младенка и  Младен Вукосављевић, Миланко Крстајић, Стефан Бајагић, Драган Гладанац, Миљан Руљић, Драгомир Копривица и Миљан Малетић из Рогатице.

Првог дана ходочасници ће прећи пут дуг 45 километара до мјеста Дуб, гдје ће преноћити у просторијама предузећа „Романијапутева“, фирме која је поклоницима један од највјернијих спонзора.

Соколачке ходочаснике смо испратили уз жеље за срећан пут,  да им буду лаки кораци, те да у здрављу стигну под острошко стијење и поклоне се ћивоту великог светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког. Са нестрпљењем их чекамо 12.маја на мјесту одакле су и кренули, у порти цркве Светог пророка Илије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име