Поводом освештања новог објекта у Порти Романијске Лазарице, уочи дана Светог Василија Острошког, Црквена општина Соколац угостила је бројне званице из јавног и политичког живота, како наше општине тако и Града Источно Сарајево.

Присутне је поздравио протојереј-ставрофор Борис Бандука, који је  захвалио свима који су дали  допринос у изградњи новог здања  у порти „Романијске Лазарице“.

– Прослављамо овај велики празник, Светог Василија Острошког, који нас је окупио и ујединио како би заједно обиљежили славу Средњошколског центра „Василије Острошки“ и прославили освештање новог  Парохијског дома,  нове парохијске куће, која ће да красити порту наше цркве,  општину и град. Било је задовољство угостити све ове људе који су нам помогли – истакао је прота Бандука.

Средњошколски центар „Василије Острошки“ пригодним  садржајима прославио је славу школе.  Марина Благојевић,  вршилац дужности  директора ове установе,  задовољна је радом средње школе.

– Ових дана у нашој школи било је активно и живо. Наши суграђани имали су прилику да прате све садржаје које смо припремили поводом прославе дана Средњошколског центра. Присуствовали су представи коју је припремила професорица Ивана Ђурић Мојсиловић са члановима Драмске секције. Овај догађај је постао традиционалан. То су дани када у нашем граду имамо „малу позорницу“, гдје наши ученици представе све оно што су припремали протеклих мјесеци.  Захвалила бих  свештенству наше Црквене општине које увијек има разумијевања и стрпљења и  уступа нам просторије Духовног центра – поручила је Благојевићева.

И ове године ученици трећег разреда Средње школе путовали су на екскурзију у Грчку. Након тога,  у школи слиједе активности везане за упис у наредну школску годину. Поред постојећих занимања, од јесени се уводи и нова.

– Поред постојећих, од јесени се увод нова занимања. Основци који завршавају девети разред Основне школе, од наредне школске године, моћи ће да изаберу и ново занимање. Са радом почиње четворогодишња Туристичка школа, чији ученици ће стећи звање туристички техничар – истакла је Благојевићева.

Својим присуством свечаност увеличао је и градоначелник Града Источно Сарајево Ненад Вуковић.

– Са задовољством сам се одазвао овом позиву. Велика ми је част да на овај начин могу одати поштовање Митрополији дабробосанској са сједиштем у Сокоцу.  У  првим данима мандата сам успоставио добре односе са представницима Митрополије дабробосанске, са секретаром – оцем Бандуком и са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом. Имао сам прилику да видим  оно што је урађено у претходном периоду, што је свакако за поштовање.  Град Источно Сарајево ће, у складу са својим могућностима, и даље помагати Српску православну цркву – поручио је Вуковић.

Град Источно Сарајево,  у оквиру  својих надлежности, помаже  и  рад  средњих школа.

– Град помаже рад Средњошколског центра у Сокоцу, Средњошколског центра Пале, школа у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи. Издвајамо одређена финансијска средства која су скромна, али су до сада била довољна – истакао је Вуковић.

Црквена општина Соколац  се  већ припрема  за наредне манифестације, прије свега, за Тројчиндансо-видовдански дане, у овиру којих ће се одржати низ духовних и културних манифестација.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име