Катарски инвеститор „Hamdo Group“ намјерава да, у периоду од три године, инвестира 12 милиона КМ у соколачку дрвну индустрију „Нова Романија“, сазнаје портал Капитал.

Према њиховим плановима, посао би добило 300 радника, чиме би ово подржављено предузеће са милионским губицима избјегло неминован стечај.

„Истина је да је „Нову Романију“ требало да купи нека данска компанија, али се испоставило да је то превара. Касније су дошли представници фирме „Л.А. Кост“ из Перуђе, али су се и они повукли. Хтјели су да  купе предузеће за багателу. У октобру прошле године Инвестиционо-развојна банка РС расписала је тендер и јавиле су се двије компаније. „Инвест градња“ је одустала, а остала је компанија чији су власници из Египта, Сирије и Катара. Понудили су око два милиона КМ за 70 одсто државних акција, јер су у међувремену и потраживања од „Шума РС“ и фондова претворена у акције које су до тада били у 100 одстотном власништву РС“, каже за Капитал начелник Сокоца Милован Бјелица.

Ипак, Влада РС је наложила да ИРБ, која је досад три пута расписивала тендер за продају овог некадашњег дрвопрерађивачког гиганта, тражи банкарске гаранције. Како „Hamdo Group“ нема имовину у БиХ, иако је фирма регистрована овдје, власници тренутно покушавају да добију олакшице за куповину и преузимање „Нове Романије“.

„Свим провјерама утврђено је ова компанија одлично ради у земљама из којих долазе власници и да немају никакву криминалну прошлост. Ипак, ако не успију да се договоре с представницима ИРБ-а, не знам како ће се завршити ситуација са „Новом Романијом“. Спремни су да и на варијанту да је узму под закуп“, појаснио је Бјелица.

Иста сазнања има и директор предузећа Нада Амовић-Мачар, која каже да је мониторинг прије расписивања тендера у октобру прошле године био студиозан и да се видјело да је понуда изузетно озбиљна.

„Колико знам, није било новог састанка у ИРБ-у, јер ме нико није обавијестио. Управа „Нове Романије“ с тим нема ништа и све је у надлежности Министарства индустрије, енергетике и рударства РС и ИРБ-а. “Хамдо Гроуп” је понудио да инвестира 12 милиона КМ и сада им се траже одређене банкарске гаранције. Све то много кошта и то је, чини ми се, камен спотицања. Било би добро да нас купе или они или било ко други. Овако се једино можемо надати стечају“, напомиње Мачар.

У Министарству индустрије енергетике и рударства РС казали су кратко да је министар Петар Ђокић одсутан те да бисмо информације о „Новој Романији“ могли да добијемо наредне седмице.

Иначе, највећи губиташ међу “подржављеним” предузећима била је управо “Нова Романија“ коју је Влада купила у стечају за 5,6 милиона КМ, а која данас не ради. Фирма је, према подацима из 2014., посљедње године када су пословали, остварила губитак од чак 1,5 милиона КМ.

„Имамо неке дијелове у закупу и ту ради стотињак радника. Ми не радимо од октобра 2014. године, када су нам и блокирани рачуни. Од тада нема ни плата“, закључила је Амовић-Мачар.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име