У суботу, 27. и недјељу, 28. маја, обиљежена је крсна слава храма „Светих отаца Првог васељенског сабора“, у мјесној заједници Ћаварине. Програм обиљежавања почео је у суботу у 13 часова, окупљањем ученика прве генерације сеоске осмогодишње школе. Затим су, у присуству представника Града Источно Сарајево, општине Соколац, града  Зворника, свештенства Црквене општине Соколац, привредника са подручја Сарајевско – романијске регије и великог броја грађана, положени вијенци на спомен обиљежје погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Храм „Светих отаца Првог васељенског сабора“ подигнут је прије 3 године и од тада се у Ћаваринама, поводом прославе крсне славе храма, сваке године организује манифестација, која окупља све већи број људи.

Свештеник са Пала Дејан Бакмаз истакао је да је Недјеља Светих отаца, дан између Вазнесења и Духовдана.

– Ми славимо Свете оце Првог васељенског Сабора зато што су нам они сачували, озаконили и у Символ вјере, у Вјерују, занавијек унијели сву истину о Господу Исусу – Васкрслом и Вазнесеном. Он је дошао у овај свијет – ради чега? Рекао нам је у Светом еванђељу, да свему да живот вјечни. Они, свети Оци, су сачували Господа Христа Богочовјека и предали Га нама жива, сву истину о њему, они су се потрудили да унесу у Символ вјере и да то оставе као тестамент, вјечни, непролазни тестамент цркве Христове у овоме свијету – казао је Бакмаз.

Захваљујући људима који не заборављају свој завичај и коријене, у Ћаваринама је обновљена Саборна црква, а у току је и обнова старе школе која је донедавно била потпуно девастирана. Један од њих  је и Милан Јоловић Легенда, који је помогао обнову храма и обнову школе коју је и сам похађао.

– Емотивно сам везан за Ћаварине и ову школу у коју сам ишао до четрвртог разреда. На моју идеју, уз помоћ пријатеља, успјешних привредника наше општине, обновили смо цркву, сада и школу. Жеља нам је да овом манифестацијом наш крај отргнемо од заборава и да она постане традиционална. Такође, настојаћемо да она буде велики народни сабор, гдје ће се људи окупљати. Моји пријатељи Мирко Пандуревић и Обрад Галавић, са којима сам почео ову лијепу причу, уз помоћ општине Соколац, успјешних привредника наше локалне заједнице, као и бројних пријатеља широм Републике Српске, успјели смо да обнову школе приведемо крају. У плану је и изградња нове спортске сале – истакао је Јоловић.

Овогодишљи кум славе и један од организатора ове манифестације био је Обрад Галавић.

– Ја сам један од ученика ове школе, генерација 1960./1961. година. Идеја је да се сваке године окупимо и да евоцирамо заједничке успомене, а њих је много. Слава наше цркве „Свети оци Првог васељенског сабора“ биће датум када ћемо се поново дружити у школским клупама. Прва генерација ђака у Ћаваринама положила је цвијеће на Спомен чесму, и тако показала да наши страдали школски другови нису заборављени – поручио је Галавић.

Један од ученика прве генерације Основне школе у Ћаваринама Славко Копривица, исказао је задовољство што се након неколико денеценија, налази на истом мјесту, гдје је почео прве школске дане.

– Расули смо се широм свијета, а сада смо имали прилику да се након толико времена поново састанемо и саберемо успомене. Посебно ми је драго што је договорено да наставимо да се окупљамо сваке године на овом мјесту – додао је он.

Иако је, Копривица, након завршене школе у Ћаваринама, стекао факултетску диплому и био успјешан спортиста, кроз смијех се присјетио, да му је прво сјећање на школске дане учење писања десном руком.

– Без обзира на то, за ову школу ће ме увијек везати лијепе успомене. Данашњој омладини треба да будемо примјер правог другарства – поручио је Копривица.

Организациони одбор је одлучио да ове године у манифестацију уврсти и спортска такмичења. У спортској дисциплини бацања кугле треће мјесто освојио је Ратко Ђуровић, друго Милош Ерић, а прво Марко Лубарда. Екипа „Долови“ у фудбалу је заузела треће мјесто. Друго мјесто је припало екипи „Кафе Негро“, док је прву награду освојила екипа „Економик“.

У просторијама обновљене школе посјетиоци су имали прилику да погледају радове Удружења жена „Соколица“ и Удружења жена „Аурора“. Богати програм увеличао је естрадни умјетник Лепи Мића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име