Клуб одборника СНСД-а незадовољан новоизабраним предсједником Скупштине (ВИДЕО)

Скупштинско засједање без присуства опозиције

4

На данас одржаној сједници Скупштини општине Соколац одборници су усвојили Одлуку о измјени и допуни одлуке о кредитном задужењу општине Соколац у износу од 4,5 милиона конвертибилних марака.

Овом одлуком измјењени су дијелови који се односе на каматну стопу, па у односу на претходну одлуку објављену у Службеним новинама Града Источно Сарајево каматна стопа износи 5,2 % на годишњем нивоу. Усвојена је и Информација о извршењу буџета општине Соколац за период 01.01.-31.03.2017. године. На засједању локалног парламента нису присуствовали одборници Савеза независних социјал демократа.

Према ријечима начелника Милована Бјелице, општина Соколац је у прва три мјесеца ове године остварила суфицит који није реалан, јер је у њега уврштен и наплаћени дуг из прошле године од стране Шума РС  у износу од 600.000 конвертибилних марака. Ово је резултирало успјешном пословању општине Соколац у прва три мјесеца 2017. године и извршењу буџета од 31 % у односу на планирани. Бјелица је додао да не вјерује да у наредном обрачунском периоду општина може постићи сличан резултат, јер пристижу неисплаћене обавезе, а приходи које наплаћује из дана у дан све су мањи. Ситуација у Шумском газдинству „Романија“ веома је забрињавајућа,  што у многоме утиче и на фукнционисање општине у будућем времену.

Када је ријеч о одлуци која се односи на кредитно задужење општине Соколац, Бјелица је рекао да је у односу на претходну одлуку каматна стопа повећана за 0,7 процената.

– Када је у питању рефинансирање кредита из претходног периода каматна стопа ће остати 4,5 %, док смо за рефинансирање доспјелих обавеза морали прихватити каматну стопу од 5,2 %. Тако да смо морали да измјенимо критеријуме у одлуци која је данас и усвојена.

На данашњем  засједању локалног парламента нису се појавили одборници опозиционе странке – Савеза независних социјал демократа. У току сједнице достављено је обавјештење  од стране Предсједника клуба одборника СНСД-а Мирка Чоловића у коме се наводи разлог њиховог изостанка са сједнице. У обавјештењу се наводи да Клуб одборника СНСД-а неће присуствовати сједницама Скупштине док се према њиховим ријечима не промијени нелегално изабран предсједник Скупштине општине Соколац – Љубомир Ерић.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Соколац, Љубомир Ерић прокоментарисао је овакав чин СНСД-а, као неоснован, те да је то што је написано у обавјештењу елементарно непознавање прописа.

– Веома је неозбиљно то што СНСД захтјеваа да се закаже скупштински Колегиј који би мене смјенио, а добро је познато да предсједника може да смијени само орган који га је изабрао и то у случају да грубо руши Статут и Пословник о раду Скупштине. Ову функцију ћу обављати све до онога дана до када будем имао скупштинску већину. Напомињем, да је комплетна процедура приликом мога избора испоштована и да није учињена ни најмања грешка, рекао је Ерић.

Одборници СНСД-а бојкотују Мирка Чоловића?

Начелник општине Соколац Милован Бјелица такође је коментарисао овакав чин опозиције.

– Одборници СНСД-а учествовали су у раду радних тијела СО Соколац, везаних за тачке дневног реда данашње сједнице и гласали за исте. Колегију Скупштине присуствовао је одборник СНСД-а Ђоко Радић који је дао сагласност за дневни ред и термин одржавања скупштине. Не знам до каквог закључка ово може да доведе, могуће да бојкотују предсједника ОО СНСД-а Мирка Чоловића, рекао је Бјелица.

Усвојене су и одлуке о давању сагласности за организацију Међуопштинских омладинских спортских игара 2019. године, као и Одлука о оснивању Јавне установе спортско – рекреативни центар „Гласинац“ Соколац.

Олакшице за изградњу објеката са смјештајним капацитетима

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица на данашњем скупштинском засједању покренуо је инисцијативу да Скупштина општине Соколац, Општина Соколац и њене службе дају олакшице инвеститорима који би улагали у изградњу објеката који би ријешили проблем смјештајних капацитета у Сокоцу. Такође, ове олакшице односиле био се и на потенцијалне инвеститоре када је у питању отварање производних погона и запошљавање нове радне снаге.

Једногласно увојен нови Статут општине Соколац

Одборници локалног парламента једногласно су усвојили нови Статут општине Соколац. Усвојена је и Одлука о именовању Биљане Косорић за директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање „Соколац“, Одлука о именовању Сњежане Башевић за директора Центра за социјални рад Соколац, као и Одлука о именовању Милана Цуровића за вршиоца дужности директора новосноване Јавне установе  Спортско – рекреативни центар „Гласинац“. Усвојена је и Информација о инспекцијском надзору на подручју општине Соколац за 2016.годину.

4 КОМЕНТАРА

  1. Kako mislite uzeti vlast na nivou RS kada vam je jedan od najkorišćenijih argumenata protiv vlasti- zaduživanje!!!

  2. Ne zna se ko je od koga crnji. najgori su crveni, u stopu ih prate prikolice DNSa a SDS ako ovako blago nastavi nece daleko dogurati.samo ostro i svu djubrad pomesti sa scene

  3. Moglo je i da pise da je usvojeno:da se plata funkcionera u opstini smanjuje za 50%a da se ta sredstva usmjere za prave stvari kojih ima milion,i da ce od kredita biti povezan staz i da ce biti ovjerene zdravstvene knjizice radnicima,i da ce se nova ustanova baviti sportskim turizmom i da ce hotel da proradi,i da se stimulise radjanje djece,i da je dosta bogacenja pojedinaca a da ostali gladuju,mandat vam je narod dao da svima bude bolje a ne samo vama,ma svasta je moglo da pise

  4. Ako bude gospodin Nešić imao sluha i smisla mogao bi hotel da bude u funkciji za MOSI igre,ili neka ga proda Ciletu,radio bi 100%,zamislite da dolaze sportisti na visinske pripreme,sa dobrom cijenom,uslovima i sportskim terenima moglo bi svašta dobro da se uradi.Ovako da nije Draga,Neša i Tita ne bi imao gost gdje prenoćiti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име